Пуна подршка за 140 трудних студенткиња у Новом Саду

НОВИ САД: И студентска популација је она на коју се свакако рачуна када говоримо о потреби што већег броја родитеља.
с
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Ради се о стварању не само емотивног односа према родитељству, него и врло конкретним потезима да буде што више родитеља и међу младима током студија као и када их заврше - рекла је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић, приликом посете Заводу за здравствену заштиту студената Универзитета у Новом Саду.

Како је министарка истакла, сарадња са Заводом на пројекту “Академска беба”, по потписивању заједничког протокола, састојаће се и из финасијске подршке која се планира, а неће изостати ни подршка свега онога што ова здравствена институција ради и планира да ради, а то је бављење превентивом разбољевања, едукацијом, и то посебно у домену репродуктивног здравља и здраве исхране и трудница и беба.

Завод за здравствену заштиту студената Нови Сад, како се чуло, лабораторијски и ултразвучно прати трудноћу за 140 трудница, што није мало.

-  Студентску популацију у Новом Саду чини 55 одсто девојака и 45 одсто младића. Наравно, ми смо за сваку врсту равноправности, али од девојака очекујемо да њихове одлуке и на тему родитељства буду што чешће и повољније – нагласила је др Ђукић Дејановић. - Данас имамо прилику за почетак сарадње с овом реномираном институцијом, којој амбијент да таква буде свакако даје оснивач Град Нови Сад, а пре свега кадар који је упослен у Заводу, где 77.000 младих људи има сигурност као у области превенције разбољевања тако и квалитетног лечења.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Министарка је подсетила да је с циљем подстицаја већег рађања деце Републичка влада већ подржала, са 24 милиона динара, пет општина и на територији Војводине. Новац је додељен на конкурсу за конкретне пројекте. Како се чуло, и ту се убудуће треба фокусирати на студентску популацију с акцентом на породице пољопривредника које су удаљеније од универзитетских центара.

Иницијатор и носилац пројекта “Академска беба” је Студентска асоцијација Универзитета у Новом Саду, која је 2013. обајвила књигу на ову тему, а уз стручну помоћ и релевантне податке Завода за здравствену заштиту студената.

- Први пут је Републичко министарство дошло у нашу установу због једног изузетно племенитог разлога који се зове “Академска беба” - рекао је директор Завода за здравствену заштиту студената проф. др Веселин Дицков, пре свега се на томе захваливши министарки Ђукић Дејановић.

 


Измене закона и подстицајне мере

- Највеће законске новине ће се односити на младе девојке и жене које раде на основу уговора о делу, или раде повремене и привремене послове, и на жене на селу, које би требало да буду потпуно изједначне по правима на финасијску надокнаду са женама у сталном радном односу - рекла је др Ђукић Дејановић, говореећи о изменама Закона о финансијској подршци породици са децом. - Важна новина је и да ће свако новорођено дете у Србији бити финансирано значајнијом подршком него што је то било до сада. Волели бисмо и предложили смо да то буде 100.000 динара. Можемо да говоримо шта год хоћемо, али и та материјална подршка јесте јако важна, уз све ове остале - истакла је министарка.


По његовим речима, изузетно је важно да је Нови Сад као академски град са студентима УНС и приватниих акредитованих универзитета укључен у овај пројекат и да за то Завод има веома јаку подршку Републичке владе и пре свега Града, као оснивача Завода, на челу са градоначелником Милошем Вучевићем.

Др Дицков је истако и посебну уклогу академаца који као интелектуалци, када се варате у своје средине, треба да буду носиоци едукације и у области здравља. По његовим речима, од 2013. од покретања “Академске бебе” Завод је испратио долажење на свет око 800 беба. -Имамо изузетан пример добре праксе - трудицу која је већ трећу бебу код нас дочекала, и то као редован студент од прве до пете године – рекао је Дицков.

В. Црњански

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести