Први електропуњач на Коридору 10 почео рад

БЕОГРАД: Први уређај за пуњење електричних аутомобила у Србији почео је са радом на наплатној станици „Прешево“, на граници са Македонијом, а тестирање је показало да одлично функционише, саопштено је из Кабинета потпредседнице Владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зоране Михајловић.  
koridor 10
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Ово је први од укупно пет пунктова на којима ће возачи електроаутомобила моћи да „допуне“ своје возило, а сваки електропуњач је последња генерација уређаја која уједно омогућава и бесплатну интернет конекцију (вај-фај).

Инсталирање пуњача за еколошке електроаутомобиле на Коридору 10 спроводи се на иницијативу министарке Михајловић, а у сарадњи са ЈП „Путеви Србије“.

Већ у наредних неколико дана очекује се и инсталирање другог електропуњача на граници с Хрватском, на наплатној станици „Шид“.

Трећи уређај за пуњење електроаутомобила биће инсталиран на Коридору 10 током наредне недеље, и то на ауто-путу у Београду, на „Бубањ потоку“, где ће „Путеви Србије“ имати продајно место за тагове - уређаје за електронско плаћање путарине.

Циљ нам је био да ове летње сезоне привучемо још више возача на нашу најзначајнију саобраћајницу - Коридор 10. Не само да ће ова Влада завршити изградњу овог коридора који је најбоља и најкраћа веза Истока и западне Европе, већ интензивно радимо на томе да то буде и најмодернији путни правац прилагођен и потпуно еколошким електроаутомобилима, рекла је Михајловић.

У августу се очекује инсталирање још два пуњача на станицама „Димитровград“, на улазу и излазу из Бугарске, као и „Суботица југ“, на улазу и излазу из Мађарске.

На овим пуњачима могуће је у исто време пунити три аутомобила, а свуда где је инсталиран уређај, доступан је и бесплатан интернет. 

Сигнал за интернет је направљен по систему кишобрана, како се не би стварале гужве и угрожавала безбедност на путу, рекла је Михајловићева.

Возачи већ могу да рачунају на бесплатан интернет на Коридору 10 и на местима на којима нису инсталирани електропуњачи.

Интернет сигнал је уведен на одморишту „Јерина“, на ауто-путу од Београда ка Нишу код искључења за Смедерево, затим на одмориштима „Шимановци 1“ и „Шимановци 2“ (ауто-пут од границе са Хрватском ка Београду у оба смера), „Фекетић 1“ и „Фекетић 2“ (ауто-пут од границе са Мађарском ка Београду у оба смера).

EUR/RSD 117.5581
Најновије вести