Против закона о истополним заједницама 212 јавних личности

БЕОГРАД: Двестотине и дванаест интелектуалаца, јавних личности... апеловало је на Владу Србије, надлежна министарства и друге институције у држави да зауставе доношење закона о истополним заједницама, а на најширу јавност и традиционалне цркве да реагују како би се, наводи се, одбранило право "на слободу и будућност народа".
istopolna porodica pixabay
Фото: pixabay

Апел су, између осталих потписали чланови САНУ Матија Бећковић, Данило Баста, Предраг Пипер, Милосав Тешић,редитељ Емир Кустурица, др Никола Поповић, проф. др Слободан Реметић, проф. др Срето Танасић, музичар Бора Ђорђевић, књижевник Никола Маловић, професор Слободан Антонијевић, адвокат Горан Ђорђевић, професорка Бојана Милосављевић.

У апелу, које је потписало 212 личности из свих сфера друштва, истиче се да се права истополних особа могу решавати изменом неколико постојећих закона, због чега, сматрају, нема потребе за доношењем посебног закона.

Оцењује се да поновни покушај доношења Закона о родној равноправности представља ново насиље над јавним простором.

Како се наводи, Секретаријат за законодавство Владе Србије раније упозорио да је категорија рода неуставна, због чега је предлог закона био преименован у Закон о праву жена и мушкараца, иако Србија већ има добар Закон о равноправности полова.

Указује се и на то да је опасан предлог о пооштравању Закона о забрани дискриминације, у коме се нејасан и контроверзан појам дискриминације "безобално шири, а пооштравају се и санкције и процедура кажњавања".

У писму се оцењује да би по већ постојећем Закону дошло до прогона низа научника, политичара и јавних личности, као и да је очигледна намера да се сви заступници пропородичне политике и демографске обнове застраше и да им се забрани јавни и научни рад.

Сматра се и да је скандалозно што Министарство задужено за друштвени дијалог стоји иза предлога да се деловање свештених лица ограничава искључиво на храмове.

"Предлог је на трагу комунистичког вербалног деликта и директно крши Уставом и међународним документима загарантовано право грађана на слободу мисли, изражавања и научног рада", закључује се у апелу.

Међу потписницима су и др Миша Ђурковић, проф др Милош Ковић, редитељ Драгослав Бокан, народни посланик Владан Глишић, драматург Божидар Зечевић, председник Двери Бошко Обрадовић, историчар Бранко Радун и други.

Ljiljana Kuzjak
19.03.2021 • 21:11
Tako je Emire, brate mili!
EUR/RSD 117.3343
Најновије вести