Пријемни за надарене ученике када се смири епидемија

БЕОГРАД: Неће бити онлајн пријемног испита за надарене ученике, како је раније најављено, већ ће се пријемни организовати у школама, као и претходних година, када се смири епидемиолошка ситуација са новим корона вирусом, кажу у Министарству просвете.
prijemni
Фото: Dnevnik (arhiva)
Тренутно се спроводи пријављивање ученика за полагање пријемног испита за упис у специјализована одељења гимназија - математичка, филолошка, ИТ и друге, као и за уметничке школе - музичке, балетске, ликовне.
 
У саопштењу Министарства преосвете наведено је да су ученици, који су заинтересовани да упишу специјализована одељења, попуњавали анкету о условима у којима би се пријемни испит могао реализовати од куће.
 
Дошло се до закључка да немају сви ученици доступну опрему за реализацију испита на даљину и да око 10 одсто од до сада пријављених ученика није у могућности да полаже пријемни онлајн.
 
"Да би се испоштовао један од базичних принципа образовања, а то је пођеднака доступност образовања за све ученике на целој територији Србије, Министарство ће реализацији ових испита приступити на досадашњи начин када се епидемиолошки ризици сведу на најмању могућу меру", наводи се у саопштењу.
 
Наводе да ће до тада средњим школама бити доступни подаци о броју заинтересованих ученика и предложени начини организације бесплатне онлајн припремне наставе.
 
Напомињемо да поједине специјализоване гимназије већ организују овакав облик припреме за полагање пријемних испита.
EUR/RSD 117.5685
Најновије вести