Представници ФТН-а на светској манифестацији

На најзначајнијој светској манифестацији посвећеној сценском дизајну и сценском простору - „Прашком квадријеналу” (6–16. јун), велики број професора и студената Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду део је тима који представља Србију у две категорије: Национална поставка и Студентска секција.
д
Фото: ФТН УНС

У оквиру ове манифестације данас је на програму Национални дан Србије.

Тема наступа Србије у обе категорије биће “Само(из)градња”, а осим овог контекста, наступ Србије ослоњен је и на концепт Квадријенала који акценат ставља на оне ауторске приступе који сценски дизајн развијају као снажни саставни део укупне уметничке идеје, а не као подређену или пратећу дисциплину. У том смислу, наступ Србије посвећен је идентификацији, мапирању и представљању аутора, догађаја, манифестација и институција који у свом раду негују овакав приступ сценском дизајну и сценском простору.

Национална поставка “Радови на сцени” конципирана је кроз две равноправне селекције. Једна је реализација колективног уметничког рада у којем учествују уметници по позиву, а друга “Поглед на сцену” представља радове одабране на јавном конкурсу који ће бити представљени кроз документацију у простору поставке и као архива на посебним веб страницама.

“Разнотежа” је наслов Студентске секције која ће изложити заједничку перформативну инсталацију, насталу заједничким радом и кроз вишемесечне радионице, 12 студената различитих факултета у Србији, изабраних двостепеним јавним конкурсом. Током периода припреме студенти су истраживали тему конструисања заједнице и друштва кроз грађење појединца.

Организатори наступа наше земље су Музеј примењене уметности у Београду и Сцен – Центар за сценски дизајн, архитектуру и технологију Факултета техничких наука – ОИСТАТ центар за Србију, а комесари су Љиљана Милетић Абрамовић, историчар уметности, музејски саветник и директор Музеја и др Татјана Дадић Динуловић, теоретичар сценског дизајна и редовни професор Факултета техничких наука УНС. Наступ се реализује под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Србија на „Прашком квадријеналу” учествује од почетка његове реализације, од 1967. године, а пре четири године награђена је Златном медаљом за успостављање дијалога.

В. Ц.

 

EUR/RSD 117.3093
Најновије вести