Представљена нулта серија командно-извиђачких возила

БЕОГРАД: Модернизацијом постојећих средстава Војска Србије паметније користи буџетска средства и повећава своје способности, рекао је данас министар одбране Александар Вулин приликом посете Војнотехничком институту.
vulin_bov
Фото: Танјуг (видео)

Вулину је представљена нулта серија командно-извиђачких возила (КИВ), као продукт модернизације борбених-оклопних возила (БОВ-3).

Он је нагласио да ће војска наставити да се опрема, да ниједно наше средство неће бити тек тако одбачено и да ће све што може бити унапређено и модернизовано.

„На тај начин далеко паметније користимо буџетска средства која су нам на располагању, а борбена готовост и способност наше војске расте и напредује", рекао је он.

Додао је да је кроз модернизацију БОВ сада далеко боље заштићен, повећана му је носивост, наоружан је и опремљен.

"То је сада возило које може да се носи са било којим сличним возилом које користе неке од богатијих и снажнијих армија него што је наша. БОВ је доказ колико је важно сачувати одбрамбену индустрију, јер је све ово производ наше памети, нашег знања и идеја наших инжењера", рекао је Вулин.

Помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић рекао је да се у Војсци налази више стотина борбених-оклопних возила и да је то један од разлога због којих се ради модернизација те платформе.

Додао је да су усавршавањем БОВ-3 добијене четири варијанте командно-извиђачких возила (КИВ).

"Постигнуте су тражене карактеристике возила на једном сасвим савременом нивоу. Модификацијама које су направљене постигнути су врло добри резултати, пре свега што се тиче заштите. Када су у питању параметри: цена и ефикасност, постигнут је врло добар однос и зато се планира даљи рад са овом платформом и њена даља употреба за разне друге намене", рекао је он.

Додао је да је по питању заштите, функционалности и комфора посаде, постигнут актуелни светски ниво, и да је задовољан оним што је постигнуто по питању проходности возила.

Нулта серија КИВ веома доприности војсци јер унапређују способности командовања на нивоу батаљона и дивизиона.

Руководилац пројекта развоја овог возила Миодраг Вујановић из Војнотехничког института рекао је да је направљено возило које је у сваком погледу врло перспективно и може да се користи дуги низ година.

"Суштина командно-извиђачког возила је у комуникационој и рачунарској опреми која је унутра уграђена, а возило је само могућност да командант буде у борбеном распореду и да буде безбедан. Само возило располаже са низом подсистема, од оружаног подсистема, до електро-енергетског подсистема, који се састоји од интерних батеријских ресурса, који омогућавају рад возила и до 24 сата непрекидно", рекао је он.

Возило поседује и екстерне изворе као што је агрегат, савремен климо-вентилациони систем, оптоелектронски систем за вожњу омогућава посади да у свим условима и борбеним и неборбеним успешно вози помоћу тих електронских средстава.

Вујановић наводи да телекомуникационо-информатички систем у возилу омогућава да се на врло брз и адекватан начин пренесу команде, како би командант увек пред собом имао увид у комплетан распоред и својих и туђих јединица, захваљујући информацијама које добија преко тог система.

Директора прибојске „ФАП Корпорација“ Ранко Вуковић рекао је да је модернизација БОВ-а важан пројекат за будућност те фабрике, људе који раде у њој и за одбрамбену индустрију Србије.

" Најзначајнија ствар је била да су људи схватили да раде један пројекат за себе, за будућност фабрике, а тиме и за државу, да има своје предузеће које ће да прави борбено возило. Да није било ВТИ и људи из Управе за одбрамбене технологије, сами инжењери и радници ФАП-а не би могли да модернизују и интегришу овакав борбени систем, јер је то за нас нешто ново", рекао је он.

Додао је да се у новој фази у којој се ФАП нашао, са својим реструктурирањем и организацијом, видело да комерцијални програм није будућност за ФАП, већ оно што треба наменској индустрији.

"Уласком одбрамбене индустрије Србије, уложили смо напоре да се прилагодимо потребама Војске Србије и задацима које нам поставе. Био је то тежак изазов, а нама је финансијски то много значило", рекао је он.

Обиласку је присуствовао и директор Војнотехничког института пуковник Бојан Павковић са сарадницима укљученим у развој возила БОВ КИВ.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести