Пракса за све студенте у компанијама и јавним предузећима

БЕОГРАД: Организовање студентске праксе до сада је било препуштено факултетима, док ће од наредне академске године она бити организована кроз Национални модел  под називом „Мој град, мој избор, моја каријера“, речено је на првом округлом столу тим поводом у Београду.
sarcevic okrugli sto
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Слични округли столови биће организовани и у универзитетским центрима у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Новом Пазару.

Академци акредитованих високошколских установа моћи ће, како је речено,  да се укључе у пројекат и да прва практична, радна искуства стекну током студија, да усаврше своје пословне вештине и лакше се запосле.

Министар просвете Младен Шарчевић нагласио је да је то министарство препознало значај предузетничког образовања од најранијег узраста, од основне школе до високог образовања.

Наставићемо да се бавимо оснивањем ученичких задруга и студентских компанија, нагласио је Шарчевић и додао да је идеја студентске праксе да млади људи стекну практична искуства и буду конкуретни на тржишту рада чим заврше студије.

Представник Владе Србије Вукашин Гроздић подсетио је да је према подацима Завода за статистику незапосленост младих у Србији око 20 одсто, што је најниже у последњих неколико година, али још увек високо у односу на просек Европске уније.

Праксом ће студенти савладати предузетничке вештине. Систем је још увек у процесу развоја, који ће трајати целу академску годину. Примена почиње од 1. октобра 2018, нагласио је Гроздић.

Како је рекао, преседница Владе Србије Ана Брнабић позвала је све локалне самоуправе да се активно укључе у процес.

Швајцарска агенција за развој и сарадњу подржава око 30 пројеката у Србији међу којима су водећи они који се баве образовањем.

Директорка Швајцарске агенције Урсула Лојбли нагласила је приближавање света образовања свету рада  је изузетно важно.

Швајцарска остаје посвећења запошљавању младих у Србији, рекла је Лојбли и додала да ће та земља у наредне четири године кроз пројекте помоћи са 10 милиона швајцарских франака.

Представница ПКС Мирјана Ковачевић подсетила је на иницијативу привредника Србије за увођење дуалног модела стручног образовања, да би се образовали они профили за које привреда има отворена радна места.

Од националног модела струдентске праксе очекујемо да унапреди квалитет високог образовања и повећа учешће виосокообразованог становништва у структури укупно, нагласила је она.    

Пројекат Национални модел студентске праксе има за циљ да умрежи факултет, институције локалне самоуправе и привредне субјекте, а реализују га Министарство просвете и науке, ПКС и Стална конференција градова и општина.

Пројекат је подржала Швајцарска агенција за развој и сарадњу.

EUR/RSD 117.5576
Најновије вести