Позив и иностраним вајарима за израду споменика Стефану Немањи 

БЕОГРАД: Жири за подизање споменика Стефану Немањи, искористио је своје право и позвао тројицу вајара из Русије, Кине, Италије и Словеније да директно учествују на конкурсу за израду решења споменик Стефану Немањи, утемељивачу српске државности.
stefan nemanja, Pravoslavie.ru
Фото: Pravoslavie.ru

Позиви су упућени руском вајару проф. Александру Рукавишникову, кинеском вајару и директору Националног музеја Кине Ву Веишану, италијанском Роберту Барнију и словеначком вајару Мирсаду Бегићу, саопштено је из Градске управе.
Конкурс за подизање споменика је отворен и позивни, што значи да на њему могу да учествују сви вајари, али и да жири има право да позове најмање три вајара који би директно учествовала.

 Вајарима који добију позив обезбеђује се обештећење од пет хиљада евра у динарској противвредности, које ће бити одузето од награде уколико буду међу три најбоља решења. 
Првопласирани рад биће награђен са шест милиона динара, другопласирани са три милиона, а трећепласирани са милион динара.

Конкурс, који је град Београд објавио 27. септембра, двостепени је, што значи да ће 7. децембра бити изабрано шест  радова који ће ући у ужи избор, да би жири 15. марта 2018. године донео одлуку како треба да изгледа споменик Стефану Немањи.

Председник Жирија који ће донети одлуку је секретар председника Србије Никола Селаковић, а чланови су Светомир Арсић Басара, Емир Кустурица, Миодраг Живковић, Владимир Величковић, Небојша Ђурановић, Сима Аврамовић, Милутин Фолићи Горан Весић.

EUR/RSD 117.9384
Најновије вести