Поскупели туристички аранжмани, да ли је крив нови закон?

Оно што је по ступању на снагу новог Закона о трговини на први поглед изгледало као попуст за путнике, из агенција ипак најављују поскупљења аранжмана.
turisti more
Фото: pixabay.com

У неким агенцијама тврде да на више цене умоногоме утиче понуда и потражња, а не обрачун по средњем курсу НБС.

У већини туристичких агенција на таблама стоје два курса. Продајни курс пословних банака и средњи курс Народне банке Србије. За оне који улазе у агенције важе оба, један за аранжмане пре новог закона, други oд јуче, кажу у Јути.

Како наглашавају, они који су резервисали путовање пре ступања на снагу новог закона, плаћају на основу уговора који су потписали.

"За све који су аранжмане резервисали пре 31. јула, потписали уговор са нама и платили један део, морају да плаћају по продајном курсу пословне банке", каже Андреј Тодоровић из "Кон–Тикија".

Додају да ће без обзира на разлику у курсу летовање бити скупље.

Милан Лаиновић из агенције "Белви" указује да ће цене арнажмана бити веће за један до два одсто због нових трошкова.

Поједине агенције подижу цене и за пет одсто. Њихова рачуница је да су по аранжману од 500 евра на губитку око 2.000 динара. С друге стране, у неким агенцијама истичу да на формирање цена најмање утиче нови закон.

Према речима Андреја Тодоровића, цена зависи од понуде и потражње. "Уколико је већа потражња, то је цена већа и обрнуто", наводи Тодоровић.

Трошкови агенција ће наредних дана бити већи, како тврде, због штампања нових ценовника, мораће да запосле додатне људе који ће радити на промени цена, а то све, кажу, кошта.

"Ми нисмо данас повећали цене, али ћемо морати у наредном периоду. То су озбиљни трошкови на нивоу великих бројева", тврди Лаиновић.

У агенцијама још нису подвукли црту, али већ сада знају да се број путника за Египат повећава из године у годину. Неке бележе и 6.000 путника више него прошле године. Да ли ће се ново поскупљење одразити на број путника, кажу, тек ће се видети.

(РТС)

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести