Породиље и труднице да пријаве ако су им ускраћена права

БЕОГРАД: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања поново је данас апеловало на труднице и младе мајке да се благовремено и потпуно упознају са својим правима за време привремене спречености за рад прописаних Законом о раду и Законом о финансијској подршци породици с децом и да, ако сматрају да су им ускраћена нека од права која им следују по закону, то одмах и пријаве надлежнима. 
trudnica
Фото: pixabay.com

Како се наводи у саопштењу, породиље се могу обратити надлежној инспекцији рада поводом неисплаћених накнада зарада, а пореској управи поводом неуплаћених доприноса на обавезно социјално осигурање.

Министарство подсећа и да је формирало и посебну опцију за труднице и породиље како би лакше и брже Инспекцији рада могле да пријаве послодавце који су прекршили закон и тиме им ускратили права која имају.

У саопштењу се такође истиче да "сваки грађанин Републике Србије, уколико сматра да су му повређена одређена права, која му припадају по закону, а у надлежности су Министарства, потребно је да се лично обрати надлежној институцији која ће реаговати у складу са Законом и својим овлашћењима и након тога странку обавестити о даљем току управног поступка".

"Свесни проблема који су постојали у нашој држави у прошлости, када је ову државу водио неко други, Влада Републике Србије према јасним смерницама председника Александра Вучића и спроводећи низ мера, активно се бори против рада на црно истовремено поштујући права свих грађана Србије", наводи Министарство.

Поводом захтева појединих медија за давање поверљивих информација о току управног поступка у вези са кршењем права од стране послодаваца за исплату зарада трудницама Министарство подсећа да је новим Законом о финансијској подршци породици са децом који је ступио на снагу од 1. јула прошле године, уведена новина која подразумева директну уплата зарада из буџета државе на рачун породиља и трудница, а не као што је то било до тада, на рачун послодавца.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести