Поповић: Динар уложен у нове технологије враћа се вишеструко

НОВИ САД: Министар за иновације и технолошки развој у влади Србије, Ненад Поповић, поручио је да је један од циљева ове владе да у будућности имамо више инжењера, јер је будућност у техничким факултетима и новим технологијама. 
popovich_ftn_pok
Фото: Танјуг (Видео)

Поповић је то рекао на свечаности поводом 40 година од оснивања Одељења за индустријски инжењеринг и менаџмент на Факултету техничких наука у Новом Саду, истакавши да је овај јубилеј нешто што обележава процес који је довео до тога да имамо добре резултате у иновацијама и новим технологијама.

Министар је за Танјуг ракао да је ово Одељење један од брилијантних ресурса који Србија има и да су наши инжењери препознати у целом свету, те да је то оцена и свих великих светских компанија.

Најавио је да ће Влада Србије у наредном периоду још више подржавати Факултет техничких наука у Новом Саду и све департмане који дају изузетне инжењере.

Поповић је посебно истакао чињеницу да из ових департмана излазе најбоље компаније које данас Србија има и да је Нови Сад препознат као извор за "старт упове" који досежу светске висине, те да је много таквих које запошљавају хиљаде инжењера и да они дају велики допринос за БДП Новог Сада, Војводине али и целе Србије.

Министар је изнео да је један од циљева ове владе да у будућности имамо више инжењера, и да се у следећих 5-6 година више од 50 одсто свих студената пријави на техничке факултете јер, како је истакао, будућност је у техничким факултетима и новим технологијама. 

"Ми имамо изванредне факултете, професоре и талентоване студенте и то је окосница будућег економског развоја Србије, а влада ће их материјално и на сваки други начин подржати", нагласио је Поповић.

Он је поручио и да је најважније опредељивати средства и у науци и у иновацијама и новим технологијама и да само заједничким радом државе са једне, академске средине са друге, и привреде са треће стране може се доћи до доброг резултата.

"У повезивању науке са привредом лежи суштина будућег економског развоја сваке државе и влада ће учинити све да направи велики помак у том спајању науке и привреде а мост су управо иновације и нове технологије за већи БДП Србије", рекао је Поповић.

Министар је изнео податак и да су се за последње две године средства буџета РС за иновације и нове технологије повећала десет пута и да ће се тај број повећавати јер се сваки динар уложен у нове технологије враћа десет,двадесет или тридесет пута увећан што су доказале земље које су најпознатије у иновацијама: Израел, САД и Финска ,а то сада раде и све друге велике европске земље и Русија.

Од тренутних пројеката свог министарства он је навео изградњу иновацоине инфраструктуре, изградњу два врхунска технолошка парка на Факултету техничких наука у Новом Саду и на Електронском факултету у Нишу, сваки у вредности преко 25 милиона евра као и изградњу нове зграде за студенте који ће да се баве информационим технологима на ФОН-у у Београду.

Посебно је истакао изградњу потпуно нове зграде са новом опремом института за примену дигитализације у пољопривреди у Новом Саду, института БИОСЕНС, што је инвестиција од преко 28 милиона евра.

Како би се помогло иноваторима инжењерима и деци која желе да се баве иновацијама и новим технологијама у градовима који немају факултете министар је најавио до септембра отворање и осам иновационих "старт уп" центара, у Пироту, Зрењанину, Старој Пазови и Чачку,Крушевцу и Ваљеву.

План је да се до средине следеће године са овим програмом покрије цела Србија, закључио је Поповић.

EUR/RSD 117.3379
Најновије вести