Подаци се чувају док траје оглас или три године уз сагласност

БЕОГРАД: Закон о заштити података о личности, чија је примена почела данас, донео је бројне новине, нарочито компанијама које располажу и служе се личним подацима појединаца, каже Милош Турински, ПР сајта за запошљавање “Инфостуд”.
podaci
Фото: Privatna arhiva

Он наводи да се подаци кандидата сада чувају у времену докле траје оглас за посао, максимално шест месеци.

"Уколико кандидат буде желео да послодавац има његове податке на дужи период, понуђена је опција где кандидат може својевољно да изабере да се подаци чувају до три године, после тога смо сви у обавези да бришемо те податке” рекао је Турински за Танјуг.

Према његовим речима, у Инфостуду су закон тумачили и ретроактивно, па ће тако све биографије које су у систему дуже од три године обрисати, како би, како каже, кандидати били заштићени у складу са новим законом.

"Морали смо да у протеклих годину дана радимо на имплементацији. Гледали смо да сигурност подигнемо на што виши ниво и да се прилагодимо закону. Раније сте све податке могли да чувате у недоглед, што се тиче послодаваца и што се тиче наше базе, сада није тако”, рекао је Турински.

Како је навео, током имплементације најтеже је било протумачити закон, шта је законодавац хтео да каже сваком одредбом. 

"Имали смо тим од три правника који је на томе радио у претходних годину дана да бисмо све дефинисали како треба", додао је Турински.

Он каже да кандидати за посао сада имају право да затраже увид у своје податке, њихово брисање или измену.

"Наш сајт за запошљавање постоји већ 15 година, годишње нам се пријави преко 200.000 кандидата. То је 200.000 база које пролазе кроз систем", подсећа Турински.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновцих најавио је раније да ће тражити да се примена овог закона одложи, што су у Инфостуду разумели, јер, како кажу, закон је обиман и обухвата јако пуно ствари.

"Нама је требало годину дана да га имплементирамо у наш систем. Када причамо о подацима о личности, јасно вам је да су то подаци који се најчешће злоупотребљавају путем интернета и овај закон ће сада омогућити свима да буду што заштићенији", објаснио је Турински.

Упитан да ли неко може из њихове базе да злоупотреби податке и кандидатима шаље рекламне поруке, Турински подсећа да је то законом забрањено.

"Уколико је кандидат одлучио да податке достави само за сврху конкурса за посао, искључиво за то се могу користити. Не сме нико да извуче његову имејл адресу и његов број телефона и да му пошаље рекламну поруку. Уколико то неко учини, кандидат има пуно право да тражи новчану одштету", објаснио је Турински.

Сајт за запошљавање Инфостуд данас је организовао трибину повом новог Закона о заштити података о личности како би кандидатима објаснили које промене доноси.

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести