Почело пријављивање за полагање пријемних испита у школама за таленте

У балетским музичким и дизајнерским школама и у гимназијама за ученике талентоване за математику, физику и рачунарство и информатику, као и у филолошким гимназијама и средњим школама у којима се организује билингвална настава, од јуче до понедељка примају се пријаве за полагање пријемних испита.
Upis Bogdan Suput 3
Фото: Dnevnik.rs

Анђела Ђокић, мала матуранткиња Основне школе „Браћа Груловић“ у Бешки, јуче је у новосадску Школу за дизајн „Богдан Шупут“ дошла с мамом.

Thumbnail

„Врло добар сам ђак и за завршни испит припремам се сама код куће, а за пријемни већ долазим у ову школу на припреме и јако ми се свиђају“, каже Анђела. „Желим да се упишем на смер дизајна текстила или графичког дизајна и надам се да ћу бити примљена, јер бих да постанем модна креаторка и ништа немам у резерви.“

У пратњи Милана Дураковића, такође врлодобраша, али у новосадској Основној школи „Светозар Марковић Тоза“, јуче је на пријављивању био тата, који му је помагао и да попуни пријаву.

Thumbnail

„Сви ме хвале да добро цртам, па ми је наставница предложила да размислим о упису у ову школу и тако сам одлучио да конкуришем“,  каже Милан. „За пријемни се припремам у основној школи с наставницом ликовног, а за завршни са код куће и надам се да ћу оба добро урадити и да ћу бити примљен на смер графичког дизајна.“

Из Инђије, у којој завршава основну школу „Душан Јерковић“, да се пријави за полагање пријемног, јуче је с мамом стигао Стефан Макивић. Каже, јако воли да црта и моделује, а многи сматрају и да то добро ради, па ће покушати да се упише на смер дизајна ентеријера или индустријског дизајна.

Thumbnail

„Средином ове школске године одлучио сам да конкуришем у ову шиколу, али да сада се нисам нешто нарочито припремао за пријемни“, каже Стефан. „Тек последњих пар дана сам нешто цртао, али до пријемног још има времена.“

Пријављивање кандидата и подношење потврда о оствареним спортским резултатима за упис у спортска гимназијска одељења заказано је за 3. и 4. јуни.

Пријемни испит први ће, већ 27. маја, полагати осмаци који се пријаве за билингвална одељења с делом наставе на француском, италијанском, руском, немачком и енглеском језику. После тога, 1., 2. и 3. јуна следи пријемни у музичким школама, у дизајнерским школама пријемни је заказан за 2, 3. и 4. јун, а у балетским за 4, 5. и 6. јун.

Ученици пријављени за специјална математичка одељења гимназија пријемни ће полагати 3. јуна, а они који желе у одељења за таленте за физику, информатику и рачунарство пријемни ће полагати сутрадан, 4. јуна.

У филолошким гимназијама пријемни испит ове године одржаће се 3. и 4. јуна.

Прелиминарни резултати пријемних испита за филолошку гимназију и филолошка одељења, односно за математичку гимназију и математичка одељења и за одељење за ученике с посебним способностима за физику и одељење гимназије за ученике с посебним способностима за рачунарство и информатику, биће истакнути на огласним таблама ових школа 7. јуна до 8 сати, а у балетским, музичким и дизајнерским школама сутрадан, 8. јуна, у исто време.

Ученици се на ове резултате могу жалити 8. јуна до 16 сати, а коначни резултати пријемних испита биће објављени 9. јуна до 12 сати.

Бодовима освојени на пријемним испитима за гимназијска одељења за таленте додаће се и бодови освојени на републичким такмичењима у осмом разреду из предмета важних за смер за који је кандидат полагао пријемни (српски, односно матерњи или страни језик, те математика, физика и информатика) и то 120 бодова за прво, 100 за друго и 80 за треће место. Затим ће сви ови бодови чекати полагање завршног испита, те се придодати оним из основне школе и са тог испита. 

Д. Д.

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести