Почели пријемни испити за упис у средње школе

Пријављивање кандидата и подношење потврда о оствареним спортским резултатима за упис у Спортска гимназијска одељења заказано је за 3. и 4. јуни.
prijemniMuzicka01_RHA
Фото: Дневник (Радивој Хаџић)

У оквиру овогодишњег уписног рока у средњим школама данас је почело полагање пријемних испита. Први на реду били су кандидати за музичке школе, који су од 10 сати полагали испит из солфеђа.

У новосадској Музичкој школи “Исидор Бајић” за укупно 64 места у првом разреду средње школе пријавио се 71 кандидат, па је јуче у школи било као у кошници.

Марија Кнежевић из Бачког Јарка каже да јој пријемни неће тешко пасти, јер се спремала, а и овде је завршила основну музичку, одсек клавира и то као одличан ученик. Међутим, конкурисала је за теоретски одсек и очекује да јој најтежи део пријемног буде диктат. Данило Јовановић на пријемни је стигао из дероња с основним музичким знањима, стеченим у Музичкој школи у Кули. Каже, оцене из редовне основне школе му баш и нису за похвалу, али зато оне које носи с Одсека хармонике у Музичкој школи блистају, па се нада да ће положити пријемни или за теоретски одсек или за хармонику. Оливеру Ватлсу из Новог Сада Музичка школа је други избор. Он је Основну школу “Ђорђе Натошевић” завршио лане и уписао се на природни смер новосадске Гимназије “Јован Јовановић Змај”, али је у току ове школске године схватио да га ове науке не занимају, па је са сведочанством о завршеној Основној музичкој “Јосип Славенски” у Новом Саду дошао да покуша да се упише. Његова љубав је гитара, али како га не интересује класична музика, одлучио се за то да музичко образовање покуша да настави на теоретском смеру.

Фото: Дневник (Радивој Хаџић)

Из Основне музичке школе “Јосип Славенски”, и то с петицама, стигла је и Теодора Илин. Трему јуче на пријемни није понела, па би и то требало да је доведе корак даље месту на одсеку клавира.

У музичким школама прјемни ће се полагати и данас и сутра, у дизајнерским школама пријемни су почели данас и трајаће у дане викенда, а у балетским школама почињу у недељу и трајаће и у понедељак и уторак.

Ученици пријављени за специјална математичка одељења гимназија пријемни испит полагаће у суботу, а они који желе у одељења за таленте за физику, информатику и рачунарство у недељу, док ће се у филолошким гимназијама пријемни ове године одржати у суботу и недељу.

Прелиминарни резултати пријемних испита за филолошку гимназију и филолошка одељења, односно за Математичку гимназију и математичка одељења и за одељење за ученике с посебним способностима за физику и одељење гимназије за ученике с посебним способностима за рачунарство и информатику, биће истакнути на огласним таблама ових школа следеће недеље у среду до 8 сати, а у балетским, музичким и дизајнерским школама сутрадан, у четвртак, 8. јуна, у исто време, када се ученици се на ове резултате могу жалити до 16 сати.


У продаји и Информатор

Од данас је у продаји и Информатор за упис у средњу школу за школску 2017/2018. годину. Поред детаљног објашњења вредновања завршног испита, општег успеха у основној школи, у овој брошури дати су и примери израчунавања укупног броја бодова, али и табеларни приказ минималног броја бодова по школама и образовним профилима остварених у претходним годинама, који ће и овогодишњим малим матурантима бити оријентир при одлучивању гда да конкуришу са бодовима које сакупе. Цена Информатора  је иста као и претходних неколико година  220 динара, а може се купити у књижарама “Просветног прегледа” у Београду и Новом Саду, у књижарама “Службеног гласника”, Завода за уyбенике и бројним другим књижарама широм Србије.


Коначни резултати пријемних испита биће објављени за тачно недељу дана, у петак, 9. јуна, до 12 сати.

Бодовима освојеним на пријемним испитима за гимназијска одељења за таленте додаће се и бодови освојени на републичким такмичењима у осмом разреду из предмета важних за смер за који је кандидат полагао пријемни (српски, односно матерњи или страни језик, те математика, физика и информатика), и то 120 бодова за прво, 100 за друго и 80 за треће место. Затим ће сви ови бодови чекати полагање завршног испита, те се придодати оним из основне школе и с тог испита.

Д. Девечерски

Опширније можете прочитати у нашем штампаном издању од 2. јуна
EUR/RSD 117.5849
Најновије вести