По пријавама трудница и породиља инспектори реаговали 32 пута

БЕОГРАД: У протекле три недеље, односно од 22. јула када је отворена бесплатна линија за пријаву неправилности у вези са заштитом материнства, породиљског одсуства, одсуства са рада ради неге детета и одсуства са рада ради посебне неге детета, извршена су 32 инспекцијска надзора поводом пријема 172 телефонске пријаве.
ParkingZaTrudnice-BLU_0003
Фото: Дневник (Б. Лучић)

Како је саопштило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије, према увиду у евиденцију Инспектората за рад, од укупног броја пристиглих пријава валидно је 114, а највише се односе на недостављање обрачуна зарада и накнаде зарада, неисплаћивање накнада зарада за време трудничког боловања, у периоду породиљског одсуства и током одсуства са рада ради неге детета, као и на отказ уговора о раду запосленим трудницама.

Инспекција рада је на основу пристиглих пријава, које се односе на 16 запослених трудница и 47 породиља, донела пет захтева за покретање прекршајног поступка због незаконитог отказа уговора о раду, недостављања обрачуна зарада и накнада зарада, као и због неисплаћених накнада зарада. 

Подаци о предузетим мерама против два послодавца (два захтева за покретање прекршајног поступка и налажене три мере) објављени су на списку који се налази на сајту Министарства, у оквиру категорије "Регистри“, као што је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић обећао јавности приликом отварања поменуте бесплатне телефонске линије, додаје се у саопштењу.

 

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести