По дуалном моделу образује се 4.200 ученика

БЕОГРАД: Дуални модел образовања - учење кроз рад, примењује се у 84 средње стручне школе у Србији, а по том систему школује се у овом моменту више од 4.200 ученика.
Dualno obrazovanje temelj tržišta  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Дневник.рс

Већ две године дуално образовање спроводи се као пилот пројекат у школама, а његова потпуна примене почеће од наредне школске године 2019/20. године.

Министар просвете Младен Шарчевић нагласио је тренутно постоје 32 дуална образовна профила, да је тренутно у систем укључено око 600 компанија у којима ученици уче кроз рад.

"Дуални модели имају своју експанзију у Србији и око 23 одсто средњих стручних школа имају неки одлик дуалности, што је близу четвртине средњих стручних школа", нагласио је министар на скупу "Дуално образовање у Србији 2018: текући резултати и будући изазови".

Подсећа да је пре годину дана усвојен Закон о дуалном образовању и додаје да је у припреми Закона о дуалном високом образовању.

У текућој школској години уведено је 12 нових образовних профила у складу са потребама тржишта рада у области информационих технологија, машинства, грађевине, производње и преране хране, хотелијерства, туризма.

У креирању Националног модела дуалног образовања Србија је имала велику подршку Швајцарске.

Амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге каже да важно питање како повезати образовање са пословним светом.

"Усвајање Закона о дуалном образовању и Закона о квалификцијама показују опредељеност Србије, али остаје да се види како ће ти закони бити примењени у пракси", рекао је Ге.

Он је нагласио да ће у наредне четири године за запошљавање младих у Србији Швајцарска уложити девет милиона евра.

Србија је за спровођење дуалног модела образовања осим Швајцарске имала подршку Немачке, Аустрије, а председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж присетио се да када је кренула са дуалним моделом образовања 2015. године било укључено 16 школа и 400 ђака.

"Сада имамо систем који ће од 2019. године почети да функционише и да се потпуно примењује", појаснио је он.

Додаје да је у Србији, пре увођења дуалног модела, 75 одсто ђака ишло у средње стручне школе које нису имале никве везе са привредом.

Вучић: Циљ 30.000 или 40.000 ђака у дуалном образовању

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да је око 4.500 деце укључено у дуални систем образовања и да циљ да тај број буде повећан на 30.000 или 40.000 ђака.

Вучић је након разговора са ђацим, на царинској испостави - Терминал Београд, у присуству председника Аустрије Александера Ван дер Белена, захвалио тој земљи и Привредној комори Аустрије што подржавају развој дуалног образовања у нашој земљи.

"Срећан сам што сам овде са председником Аустрије и због наше дивне деце која поцињу да раде у седам аустријских компанија и исторемено уче. Мислим да је то најбољи пут да стекну највише степен одговорности и марљивости. То је дивна вест за нашу земљу", рекао је Вучић.

Он је родитељима захвалио што су имали разумевања за децу и што има на тај начин помажу у животу и поручио да ће држава и друштво помоћи у томе колико год могу.

"Марљивост, знање и одговорност ће вам остаје за цео живот", нагласио је Вучић.

Навео је да је пре пет година у дуалном образовању било 11 или 12 пута мање деце и да је направљен велики помак.

"Тек када будемо имали 30.000 или 40.000 деце у систему дуалног образованај бићемо задовљни. Тада ћу знати да је економска будућност Србије сигурна", навео је председник Србије.

Вучић је додао да ће та деца бити понос и својим родитељима и држави Србији.

Представници аустријских логистичко-шпредитерских компанија које послују у Србији и Саобраћајно техничка школа у Земуну потписали су уговоре о дуалном образовању за образовни профил техничар за логистику и шедицију.

Тако 30 ученика започиње учење кроз рад у компанијама Gebruder Weis s, Cargo partners, Lagermax, Sc henker, Kuhne und Nagel, Quehenberger и DM. 

EUR/RSD 117.4966
Најновије вести