Пауновић: Важни и промоција и заштита права деце

БЕОГРАД: Директорка Канцеларије Владе Србије за људска и мањинска права Сузана Пауновић изјавила је данас у Новом Саду да је у последњем извештају који је Србија поднела 2017. године, након процеса извештавања, добијена 41 препорука Комитета за права детета, што је за 50 одсто мање препорука у односу на период од подношења Иницијалног извештаја 2008. године.
Suzana Paunović/TANJUG/ BOJAN STELIC
Фото: TANJUG/ BOJAN STELIC/Suzana Paunović

Пауновић је на Трећој међународној научно-стручној конференцији "Заштита права детета - 30 година од усвајања Конвенције о правима детета" навела да Влада Србије посвећено ради на спровођењу свих добијених препорука од стране Уједињених нација, истичући да су све добијене препоруке повезане са Циљевима одрживог развоја.

Она је напоменула да је изузетно значајно што је Влада 2014. године формирала посебно тело које се бави спровођењем препорука Комитета за права детета и других уговорних тела и Савета за људска права.

Према њеним речима, у овај процес су укључени сви ресори у Влади, независне институције, цивилно друштво и представници парламента.

Када је у питању Конвенција о правима детета, посебно је значајно што су у читав процес укључене организације цивилног друштва које се баве децом, као и ДХ клуб који на најбољи могући начин сведочи како се у пракси обезбеђује пуна партиципација деце у свим одлукама које су од њиховог значаја, оценила је Пауновић.

Са 40 организација цивилног друштва, Центром за права детета и Мрежом организација за децу, успели смо да развијемо индикаторе за спровођење свих препорука које је упутио Комитет за права детета, поручила је Пауновић.

После 30 година од усвајања Конвенције о правима детета доста тога је урађено, али пред нама је још доста изазова који захтевају пуну укљученост свих актера у испуњавању међународних препорука и унапређењу права деце у Србији, навела је директорка Канцеларије.

На конференцији су учествовали омбудсмани из региона и локални омбудсмани, као и око 50 излагача, односно аутора радова, представника академских, научноистраживачких, независних и других релевантних институција и организација из преко 15 земаља.

Конференцију су организовали Покрајински заштитник грађана - омбудсман и Институт за криминолошка и социолошка истраживања из Београда, а уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Владе Србије.

EUR/RSD 117.5720
Најновије вести