Око 400 милиона динара за лечење пензионера у бањама

БЕОГРАД: Близу 400 милиона динара биће издвојено у овој години за опоравак пензионера у бањама и рехабилитационим центрима широм Србије којима ће тако бити покривени дневни трошкови  опоравка у износу од 2.800 динара, одлучено је данас на седници Управног одбора Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО).
vrnjacka banja
Фото: Youtube Printscreen

На име друштвеног стандарда пензионера, којих према последњим подацима у Србији има око 1.7 милиона, Фонд ПИО је у 2018. предвидео средства у износу од 421 милиона динара, саопштено је на данашној седници.

Од те суме за финансирање рехабилитације пензионера издвојиће се 392.942.280 милиона динара, док су преостала средства намењена за исплаћивање солидарне помоћи најугроженијим пензионерима.

Средствима Фонда ПИО биће покривени путни трошкови, комплетан лекарски надзор и терапије током десетодневног боравка у бањи, а новац ће бити распоређен према категоријама осигураника.

За бањско лечење пензионера из категорије осигураника запослених предвиђено је око 360 милиона динара, за пензионере из категорије осигураника самосталних делатности око 30 милиона динара, а за кориснике пољопривредних пензија око 2,7 милиона динара.

Према одлуци Управног одбора Фонд ПИО ће покривати дневне трошкове лечења пензионера и корисника породичних пензија у износу од 2.800 динара у 24 рехабилитациона центра у Србији, а за слепе кориснике и децу са инвалидитетом који су корисници породичних пензија биће плаћени трошкови дневног смештаја њихових пратилаца у износу од 2.000 динара.

Износи дневних трошкова рехабилитације корисника пензије и цене смештаја пратиоца утврђени су на нивоу цена из 2017. да би се омогућило што већем броју пензионера да користи ово право, рекао је финансијски директор Фонда ПИО Иван Мимић.

Пензионери могу да се о трошку Фонда ПИО опорављају у рехабилитационим центрима у Нишкој Бањи, Врњачкој Бањи, Младеновцу, Сокобањи, Сланкамену, Меленцима, Бањи Ковиљачи, Горњој Трепчи, Буковичкој Бањи, Рибарској Бањи, Новопазарској Бањи, Ивањици, Матарушкој Бањи, Врањској Бањи, Кањижи, Гамзиградској Бањи, Пролом Бањи, Луковској Бањи, Врднику, Апатину, Сијаринској Бањи, Бујановачкој Бањи и на Златибору.

EUR/RSD 117.5813
Најновије вести