ОЕЦД: Србија међу водећим земљама по иновацијама у одговору на Ковид

БЕОГРАД:  На званичном сајту Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) представљена су 22 иновативна решења имплементирана у Србији с којима се нашла међу пет земаља у свету које имају највећи број иновација у одговору на Ковид кризу.
Korona virus u Srbiji foto: Dnevnik.rs
Фото: Корона вирус у Србији фото: Дневник.рс

Србија је, наиме, а како се наводи у саопштену ОЕЦД, током ванредног стања у кратком року имплементирала велики број иновативних решења као одговор на кризу изазвану корона вирусом и тиме се нашла у самом врху земаља у свету са највећим бројем иновација током КОВИД-19 кризе.

Успостављање иновативних технолошких решења и електронских услуга имало је за циљ да се постигне оптимална координација система здравствене заштите, образовања, безбедности и осталих кључних система у условима кризе, правовремена и тачна информисаност грађана, као и континуирано пружање услуга грађанима и привреди, наведено је у саопштењу ОЕЦД, чија Опсерваторија иновација јавног сектора прати иновативне одговоре влада на кризу изазвану вирусом КОВИД-19.

У анализи објављеној 28. маја на сајту ОЕЦД-ове Опсерваторије, као примери добре праксе истакнута су решења и апликације "Донирај плазму", "Буди волонтер", "Дигитална солидарност", аутоматски инфо сервис КОВИД-19 (чатбот), као и "Моја учионица", "Моја школа", "еВртић", "еУпис", иницијативу донације рачунара деци из социјално угрожених породица и друга решења у оквиру интегрисаног одговора образовног система.

Председница Владе Ана Брнабић овим поводом изјавила је да се иновативни начин размишљања показао као неопходан приступ у критичној ситуацији, као и да су наша досадашња улагања у технологију и иновације заправо била улагања у отпорност и агилност нашег система.

"Ми смо као држава показали да кад радимо тимски, постижемо најбоље резултате. Поред Канцеларије за ИТ и еУправу, ИТ тимова унутар осталих министарстава, од првог дана ванредног стања позвали смо и грађане и компаније да заједно пронађемо брза и ефикасна технолошка решења. Из ове перспективе могу рећи да су креативност и иновативност тих решења заправо обликовали наш брз и ефикасан одговор на борбу против вируса, као и да ће та иновативност помоћи и убрзаном економском развоју и након пандемије", казала је премијерка.

Због ових резултата Србија је позвана да се прикључи ОЕЦД-овој Декларацији о иновацијама у јавном сектору. Декларације је потписало 2019. године 35 земаља чланица ОЕЦД-а, а Србија би била једна од ретких земаља која би се прикључила иако није члан. Циљ је Деркларације да подстакне, подржи и ојача иновативност у јавном сектору, афирмише иновативни приступ у решавању како старих, тако и нових изазова.

EUR/RSD 117.5885
Најновије вести