Од сада и телефоном савети лекара за особе заражене ХИВ-ом

БЕОГРАД: Особама зараженим ХИВ вирусом и њиховим најближима од сада је доступан бесплатан број преко којег могу директно да разговарају са лекарима Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије.
lekar
Фото: pixabay.com, ilustracija

Позивањем броја 0800-40-40-44 грађани могу добити све важне информације о току болести, лечењу и ризицима везаним за ХИВ.

Инфектолог Дубравка Салемовић са Клинике за инфективне и тропске болести је рекла да су процене да око 700 особа у Србији зна да је ХИВ позитивно, и да упркос томе не примењују лечење.

"Овај пројекат је посвећен пре свега њима и њиховим најближима како би им пружили могућност да сазнају све што је важно за ток болести и како би им дали преко потребну подршку", каже Салемовић.

Лекари који су већи део каријере посветили борби са ХИВ, додаје она, биће свакодневно доступни преко тог бесплатног броја.

Начелник Одељења за ХИВ и АИДС Клинике за инфективне болести Јован Ранин каже да у Србији има око 3.100 ХИВ позитивних грађана, али да се нажалост не лече сви упркос чињеници да су доступне ефикасне терапије.

"Те људе је важно охрабрити да се укључе у лечење, јер чак 87 посто пацијената које прима ХИВ терапију има успешно лечење", рекао је Ранин.

Како је додао, то значи да ти пацијенти не могу даље да пренесу инфекцију.

Искуство је показало да људи који користе прописану терапију живе и до 50 година од постављања дијагнозе, што је практично уобичајен животни век.

Све информације о току болести, лечењу и ризицима везаним за ХИВ, грађани ће моћи да добију директно од лекара сваког радног дана позивањем бесплатног броја 0800-40-40-44, понедељком и четвртком од 12 до 18 часова, и уторком, средом и петком од 12 до 15 сати.

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести