Од 1. јануара индексација пензија по швајцарској формули

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије усвојили су данас измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању којима се од 1. јануара 2020. године уводи индексација пензија по такозваној швајцарској формули.
penzioneri, dnevnik.rs
Фото: Дневник, илустрација

"Швајцарски модел" практично значи да ће пензије 1,7 милиона пензионера у Србији расти по моделу који подразумева усклађивање са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде.

Министар финансија Синиша Мали рекао је раније да је то најбољи и најправеднији модел за најстарије суграђене.

У Европи скоро све земље имају формуле за усклађивање пензија, а највише њих користи комбинацију раста цена и раста зарада.

Изменама Закона о ПИО омогућено је да ванбрачни партнер може да наслеђује породичну пензију, под условом да је најамње три године провео у ванбрачној заједници или да пар има заједничко дете.

Законом се уређује и статус особа које раде на територији Србије за страног послодавца који нема регистровано предузетништво или представништво у Србији.

Такође су утврђене новине које се односе на полицијске службенике, који се изједначавају с професионалним војним лицима у случају настанка инвалидности, јер им се оставља могућност да обављају друге послове који нису полицијски.

За 2021. одлаже се прелазак на нов систем плата

Скупштина Србије усвојила је данас измене Закона о платама запослених у државним службама којим се за 2021. годину одлаже прелазак на нов систем одређивања плата уз увођење платних разреда.

Како је у расправи рекао министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић, изменама се редефинишу рокови од којих почиње примена системског и посебних закона о платама у појединачним деловима јавног сектора.

Ружић је навео да је у предстојећем периоду потребно да се спроведу додатне финансијске анализе преласка на нов систем плата и да се послодавцима и запосленима остави одговарајући временски период за припрему за имплементацију нових решења.

Он је објаснио да се због сложености процеса мора оставити одговарајући временски период, како би се омогућило да реформа система плата постигне финансијски одржив ефекат почев од 1.јануара 2021.године.

Ружић је подсетио да платни разреди постоје од 1. јануара 2007. године, када је усвојен Закон о платама државних службеника и намештеника.

Подсетио је да платни разреди значе да се плате повећавају запосленима на бази квалитета њиховог рада, чак и у случају да се не повећава основица на основу које се обрачунава плата.

"Наше опредељење је да се кроз реформу система плата, омогући примена платних разреда за целокупан јавни сектор. Предлажемо да се почетак реформе одложи за још једну годину, имајући у виду комплексност овог процеса”, рекао је Ружић.

Он је истакао да се реформа односи на преко 400.000 запослених у разним установама, државним органима, јавним агенцијама…

Како је објаснио, специфичности сваког дела јавног сектора морају да се анализирају и уваже кроз систем плата, додатака и других права.

EUR/RSD 117.5848
Најновије вести