Обука инспектора за препознавање дискриминације и у Новом Саду

БЕОГРАД, НОВИ САД: Почетак обуке за инспекторе рада за препознавање и реаговање у случајевима дискриминације почеће од октобра у четири града у Србији, наводи се у саопштењу Министарства за рад, борачка и социјална питања.
Brankica Jankovic / poverenica za zaštitu ravnopravnosti
Фото: Tanjug

На данашњем састанку министра за рад Зорана Ђорђевића са повереницом за заштиту равноправности Бранкицом Јанковић, договорено је да ће се обука спроводити у четири града у Србији, Београду, Нишу, Новом Саду и Крагујевцу. 

Како се наводи у саопштењу, разговарало се и о припреми неопходних програма обуке за унапређење знања и вештина запослених у центрима за социјални рад.

Циљ програма обуке је, кажу, да стручни радници центара што боље одговоре на изазове који су пред њима, посебно, истичу, када је реч о дискриминацији и њеном најдрастичнијем облику, насиљу.

Повод састанка министра са повереницом за заштиту равноправности била је измена и допуна Закона о забрани дискриминације како би се овај закон ускладио са европским законом, наводе у министарству.

Доношењем изменама овог закона, које се очекује у новембру ове године, значајно ће бити унапређен оквир за заштиту грађана и грађанки од дискриминације, наводи се у саопштењу министарства.

Како објашњавају, једна од тема разговора је била и унапређење положаја маргинализованих група, укључујући Роме и особе са инвалидитетом, чије притужбе, кажу, највише пристижу Поверенику за заштиту равноправности. 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поздравила је формирање новог Сектора за антидискриминацију и унапређење родне равноправности у оквиру министарства за рад и истакла да то преставља системски приступ у решавању питања грађана и грађанки која се односе на дискриминацију, наводи се у саопштењу. 

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести