Нов приступ издавању лека: Уз антибиотик и детаљне информације

Отпорност на антибиотике и даље је једна од највећих претњи са којима се суочавамо, посебно у доба пандемије ковид-19.
Carinici sprečili krijumčarenje lekova Foto: Uprava carina
Фото: Цариници спречили кријумчарење лекова Фото: Управа царина

Појава нових мултирезистентних сојева бактерија које могу постати отпорне на све доступне лекове прети да нас врати у “пре-антибиотску еру” када и основне операције, а посебно трансплантације органа, хемотерапија малигних болести и друге савремене медицинске процедуре неће бити могуће.

Управо због тога, правилна употреба антибиотика је веома важна, као и њихово савесно узимање како би се бактеријска инфекција успешно излечила. Пацијенти често узимају антибиотике на своју руку, без консултације са лекаром, због чега може доћи до повећања отпорности бактерија на антибиотике, када се смањује могућност за излечења. Из тог разлога, Фармацеутска комора Србије покренула је увођење стандардизоване фармацеутске услуге приликом издавања антибиотика, као  пилот пројекат који спроводи у сарадњи са Министарством здравља - Други пројекат развоја здравства Србије.

- Да бисмо успорили антибиотску резистенцију морамо смањити неправилну и непотребну употребу антибиотика. Као део здравственог система Србије позвани смо да активно учествујемо у решавању овог проблема и да предузмемо одговарајуће кораке, са своје позиције и из својих надлежности. Приликом издавања антибиотика на лекарски рецепт саветовање пацијента је често од пресудног значаја за правилно узимање лека, смањење ризика од нежелјених реакција и интеракција, што је један од предуслова за смањење резистенције на антибиотике. Из тог разлога Фармацеутска комора Србије је стандардизовала услугу приликом издавања антибиотика, јер нам је циљ да у свим апотекама у Србији пацијенти добију фармацеутску услугу истог квалитета, што је у складу са позитивном праксом европских земалја – објашњава директорка Фармацеутске коморе Србије Татјана Шипетић.

То у пракси значи да ће фармацеут приликом изадавања антибиотика попуњавати контолну листу заједно са пацијентом и тада га информисати о свим детаљима које мора знати приликом узимања лека. Пацијенти ће добити усмену и писану информацију о свим могућим нежељним реакцијама лека и како их минимизирати, да ли антибиотик треба да узимају са храном или одвојено од оброка, као и то да се антибиотик мора узимати тачно одређен број дана, у одређено време и да се не сме остављати  за “други пут”.

Поред тога, пацијенти ће знати да ли могу да се излажу сунцу током коришћења антибиотика, које намирнице не смеју да конзумирају док су на терапији, како да чувају лек и да ли је потребно да користе пробиотик.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести