„Неистина је да једемо труло месо, све се контролише“

БЕОГРАД: Директорка Управе за ветерину Емина Милакара одбацила је данас као неистинита писања појединих медија да се у Србији једе неквалитетно месо и истакла да се контроле меса врше редовно и да се сваки незадовољавајући производ повлачи из промета.
meso snicle
Фото: pixabay.com

На седници Одбора за пољопривреду, Милакара је навела да су поједини медији у неколико наврата писали да се у Србији једе "труло месо" и "животињски отпад" и додала да су ти текстови заправо копије текстове од пре неколико година.

Милакара је истакла да је данас контрола меса много строжа него што је то био случај ранијих година и навела да су још строжи правилници о квалитету меса ступили на снагу 1. јануара прошле године.

Каже и да од 2019. године држава финансира мониторинге, односно испитује се контрола код малих произвођача, месара, до великих објеката.

Милакара додаје да је прошле године због кашњења финансијских средстава и спровођење мониторинга почело касније, крајем године.

Тим мониторингом је, додаје, испитан 4.621 узорак меса и производа од меса, од којих је 399 било неусаглашено са правлницима, али нису, каже, угрожавале здравље људи.

Те неправилности су се, додаје, односиле на неисправност декларације или је микробиологија била проблем.

Такође је спроведен и мониторинг хране за животиње, каже Милакара, и испитано је, додаје, 196 узорака, од којих само један није био у реду.

Поред тих мониторинга, спроводи се и мониторинг резидуа, односно забрањених супстаници у храни за животиње које се ради од 2007. године, истакла је Милакара.

Прошле године је, каже, испитано 13.642 узорка, а од тога је 87 било позитивно, односно пронађено је нешто контаминената у бубрегу, јетри или мокраћи животиња пре клања.

"Што се саме безбедности хране тиче, наши грађани немају разлога да брину о квалитету, јер све што није у складу са правилницима, повлачи се из промета, то обавестимо на нашем интернет сајту. Управа за ветерину ниједног јединог момента не крије ништа од своијих грађана", рекла је Милакара.

Додаје да се то не односи на храну која се продаје илегално.

Милакара каже да је и у октобру 2019. године инспекција из Брисела посетила наше објекте за производњу меса и млека и додала да је Србија тада први пут добила извештај са незнатним корективним мерама, које су се тицале само обука.

Када је реч о увозу меса, Милакара каже да се контролни преглед врши и на граници, а да би неко увезао производ, мора да има сертификат и дозволу за увоз.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести