На Факултету техничких наука одржава се 12. KONTEH

Сајам пословних могућности и стручних пракси у сектору информационих технологија - 12. KONTEH отворен је на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду.
KONTEH
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Студентима УНС-а током два дана представља се 31 компанија из области ИТ-а, а гужве, одмах по отвараању испред информационих штандова постављених у дуж ходника немалог ФТН-а, сведоче о великом броју заинтересованих.

Како је пред отаварање манифестације истакао ректор УНС др Душан Николић, Сајам је изузетна прилика за представљање потенцијала Факултета техничких наука. Овај факултет предњачи у креирању кадрова који су понос академској заједници и друштва, потврђујући и нови, све чешћи синоним за Нови Сад као “Софтверску долину”.

По речима декана ФТН-а др Радета Дорословачког, Сајам је од изузетног значаја јер повезује компаније и факултет, као и компаније и студенте, којима се пружа могућност да кроз праксу дођу до посла још током студија. Дорословачки је похвалио Сајам, који од почетка ФТН подржава као манифестацију коју организују сами студенти, подсетивши на то да без ФТН-а не би било многих овдашњих ИТ компанија, које су сада од велике помоћи Факултету.

„Оно чиме се бавим у оквиру компаније јесте пројекат интеграција. Радимо у програмској платформи Тибцо. Оно што нас издваја од осталих порграмера јесте то што код нас нема класичног куцања кода, него се ради графичко прграмирање - постоје одређене иконице које представљају микрокод, које се касније повезују у целину. Правимо одређене веб сервисе који се користе у ентерпрајзу. Конкретно, ми смо на пројекту телекомуникација, повезивању мањих система у једну целину. Један од једноставнијих система који реализујемо је допуна кредита на трафици. То је сервис који радимо за једну телекомуникациону кућу у Србији“, каже Павел Ковач из фирме Девотеам из Новог Сада. По његовим речима, програм праксе се углавном код њих реализује преко лета. Траје три недеље, током којих се потенцијалним кандидатима зада „изазов“ у поменутој програмској платформи.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Помоћ за више од 400 студената

KONTEH организује студентска организација EESTEC LC Novi Sad (Удружење студената електротехнике Европе), с циљем да студентима пружи прилику да се упознају с могућностима планирања и развоја каријере у компанијама које успешно послују у нашој земљи. Током претходних једанаест веома успешних сајмова запошљавања сакупљено је око 400 квалитетних биографија. На тај начин пружена је помоћ многим студентима да пронађу посао или могућност усавршавања у некој од компанија-учесница.


„После те три недеље оцењује се подобност кандидата. Пре свега, гледа се колико је кандидат способан да се уклопи у тим и да ли има логичко размишљање што се тиче девелопмента. Све остало се може научити. Ми обучавамо наш кадар и по томе се издвајамо од других“, објашњава Ковач.

На Сајму смо затекли и представнике компаније ХДЛ Десигн Хоусе која се бави пројектовањем и верификацијом микрочипова.

„Бавимо се аналогним и дигиталним дизајном и верификацијом“, каже Теодора Ребић из ХР одљења ове компаније која има канцеларије у Београду, Ћуприји, као и свој центар у Солуну. „Једина смо домаћа компанија која се овим бави у Србији. Запошљавамо, за сада, око 170 углавном електроинжењера. Прошле године имали смо и одавде неколико пријава и запослених. Тако се полако, али сигурно пробијамо и овде, а што се тиче праксе и запослења, немамо ограничења, само нека нам се људи јаве“, каже Теодора Ребић.

Ове године, генерални покровитељ Сајма је компанија Vega IT Sourcing, која се бави развојем софтверских решења за стране клијенте. Између осталих на Сајму су компаније: RT-RK, Naovis, Levi9, Schneider Electric DMS NS, EXLRT, Devoteam, Vivify Ideas, Microsoft и Continental. Неке од компанија одржале су презентације које су биле отворене за све посетиоце. Такође је организована и радионица писања CV –а.

В. Црњански

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести