На Батајницу слетела кинеска испорука дронова

БЕОГРАД: На београдски војни "Аеродром пуковник-пилот Миленко Павловић´“ у Батајници је слетео авион "Иљушин“ са испоруком беспилотних летелица из Кине, јавио је Спутњик.
Dron kineske proizvodnje Foto: privatna arhiva
Фото: Дрон кинеске производње Фото: приватна архива

Србија је купила од Кине наоружане беспилотне летелице CH-92А, које се користе за извиђање и снимање терена, али могу да носе и бомбе и ракете. Реч је малој беспилотној летелици која ће у Војсци Србије бити коришћена у више варијанти, а једна ће се лансирати са домаћег камиона ФАП 2228.

У јануару ове године помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић је рекао да се у првој половини ове године очекује испорука кинеских наоружаних беспилотних летелица CH-92А, и то два система, комплета, са укупно шест летелица, подсећа Спутњик.

CH-92А има распон крила нешто мањи од десет метара, акциони радијус већи од 150 километара, максимална висина лета је 5.000 метара, а брзина нешто мања од 200 километара на сат.

Носи две навођене ракете домета до шест километара и намењена је за извиђање, корекцију артиљеријске ватре и за напад на важне циљеве, као што су лака возила, радарско-комуникациони системи и друго.

EUR/RSD 117.5904
Најновије вести