Могућа терапија за труднице за централни нервни систем, дојење безбедно ако се користе (неки) лекови

Због непроцењиве вредности за свеобухватни развој детета, многоструких предности за мајку и породицу, дојење треба да се подстиче и у већини случајева када постоји потреба да мајка узима неку терапију.
1
Фото: Приватна архива

Лекови који делују на централни нервни систем (ЦНС) утичу на мождане функције и побољшавају одређена медицинска стања као што су епилепсија, деменција, паркинсонизам, психоза или депресија.

- Ова стања имају велике последице по породиљу и развој детета уколико се не лече, зато је избор одговарајућег лека врло важан уз праћење појаве могућих нежељених дејстава. Овој групи лекова припадају  и анестетици, лекови против јаких болова, мигрене, несанице, вртоглавице, лекови који се користе у болестима зависности и многи други. Лекар прописује овакав лек мајци која доји на основу процене ризика и користи по мајку и дојено дете и уз разматрање да ли и које лекове је дојиља претходно користила и какав је том терапијом одговор постигнут – објашњава магистра фармације Биљана Главоњић из Фармацеутске коморе Србије.

Подаци Светске здравствене организације (СЗО) указују на то да свака пета жена у Србији пати од постпорођајне депресије. Некада се маме устручавају да потраже помоћ управо из страха да ће због примене терапије морати да престану са дојењем.

- Међутим, ниједан од антидепресива нема апсолутну контраиндикацију за примену у току дојења, али је потребно праћење због могуће појаве поспаности, сниженог тонуса, слабијег прихватања подоја и напредовања у телесној маси бебе. Код дојиља се, у терапији епилепсије, често примењује више антиепилептика истовремено и тада је потребан опрез због ризика од нежељених ефеката. Током дојења треба пратити клиничко стање дојеног детета, а дојење треба прекинути уколико се уочи неодговарајући раст и развој детета. Увек када је могуће подој треба обавити непосредно пре примене лека – истиче Главоњић.


Локални анестетици безбедни

Што се тиче локалних анестетика, објашњава Главоњић, они се минимално или нимало не излучују у млеко. Дакле, анестетици који се користе код стоматолога, дерматолога или за неке мање интервенције се сматрају потпуно безбедним за примену у периоду дојења.


С друге стране, примена опиоидних аналгетика захтева посебан опрез.   

- Опиоидни аналгетици су они лекови против болова који делују преко ЦНС-а  и иако се неки од њих  излучују у ниском степену, њихова примена је оправдана само за контролу јаких болова. Опиоиди могу да изазову код беба поспаност, апнеу, успорен рад срца и друге нежељене ефекте, али постоји лек избора при нижим дозама. Мигрена је једна од најчешћих форми главобоље, а већина лекова који се користе у третману и профилакси мигрене компатибилна је са дојењем, иако припадају различитим фармакотерапијским групама – каже Главоњић. 

Уколико мајка пије лек из групе бензодиазепина због несанице или узнемирености важна напомена, наставља Главоњић, је да не би требало да спава у истом кревету са дететом због могућег гушења детета. Поред тога, родитељима се саветује да обрате пажњу на промену у понашању дојеног детета, појаву поспаности и отежаног храњења, нарочито код новорођенчади.

Врло је важно да се мајке, које имају потребу за оваквом врстом лекова, охрабре и посаветују са лекаром или фармацеутом и да их ниједна болест и терапија не спречи да доје своје дете.

Љубица Петровић

EUR/RSD 117.3388
Најновије вести