Модернизација ваздухопловства за бољу спремност војске

БЕОГРАД: Министарство одбране и Војска Србије последњих година упоредо са набавком и опремањем војске новим наоружањем и војном опремом, интензивно спроводе модернизацију постојећих средстава, саопштило је данас то министарство.
MiG 29, foto vojska srbije
Фото: Војска Србије

Наводе да се модернизација спроводи с циљем да све чиме војска располаже буде на најбољи начин искоришћено и унапређено како би послужило доприношењу спремности наше војске да самостално брани суверенитет и независност своје земље и свог народа.

По питању модернизације значајна пажња, наводе, посвећена је ваздухопловима Војске Србије - авионима МиГ-29 и Орао и хеликоптеру Газела ХО-45.

Вишенаменски борбени авион МиГ-29 намењен је за ловачко-пресретачка дејства против непријатељских ваздухоплова, као и дејства по циљевима на земљи и води.

Прва фаза модернизације (модернизација на ИЦАО стандард) је завршена на свим авионима МиГ-29 којим располаже Војска Србије.

Друга фаза модернизације подразумева пре свега дораду авионског радара којим се унапређују способности авиона за дејство на циљеве у ваздушном простору и истовремено добија нова способност авиона за дејство на циљеве на земљи прецизним вођеним наоружањем.

Поред тога, модернизација предвиђа и унапређење система за електронску борбу и радио-техничко извиђање, набавку вођених убојних средстава типа ваздух-ваздух и ваздух-земља и дораду симулатора летења за потребе обуке.

Тако конципирана модернизација допринеће повећању борбене ефикасности и ватрене моћи авиона МиГ-29, чиме се значајно унапређује способност РВиПВО ВС за контролу и заштиту ваздушног простора Републике Србије, као и способност за дејство по циљевима на земљи.

Ловачко-бомбардерски авион Орао намењен је за ваздухопловну ватрену подршку снага Копнене војске и дејство по циљевима на земљи и води, а токође, постоји и извиђачка верзија овог авиона.

Пројекат модернизације авиона Орао реализује Војнотехнички институт у сарадњи са домаћим систем интегратором, предузећем Телеоптик Жироскопи.

Модернизацијом се повећавају способности и ефикасност употребе авиона применом нове авионске електронике (авионике), система за контролу наоружања и нападно-навигацијског система, нове дигиталне опреме отворене архитектуре (рачунара мисије, инерцијалног навигационог система са могућношћу глобалног одређивања позиције ИНС/ГПС, система ХОТАС, система за запис видео података и параметара лета, итд).

Затим, новог оптоелектронског система са термовизијском камером и ласерским даљиномером и новог вођеног наоружања за прецизна дејства по циљевима на земљи.

Ефекти модернизације односе се на постизање прецизније навигације, ефикасно налажење циљева и дејство по истим при употреби авиона Орао дању и ноћу, као и на смањење оптерећења пилота, проширење палете наоружања савременим високопрецизним убојним средствима са тржишта и из домаћег развоја, значајно повећање способности самозаштите и преживљавања у борбеним дејствима.

Хеликоптер Газела ХО-45 је намењен за транспорт и обуку, а модернизацијом тог типа хеликоптера обухваћена су ефикасна конструкциона решења интеграције система невођеног наоружања (митраљеске гондоле 12,7 мм и седмоцевног лансера ракета 80 мм), уз прилагођавање елемената постојеће структуре хеликоптера Газела ХО-45 и уградњу носача наоружања који се по потреби могу ставити и скинути.

Интеграцијом наведених система, хеликоптер Газела ХО-45 добиће могућност борбене употребе, што ће допринети и свеукупном повећању оперативних способности РВиПВО ВС.

Осим могућности за рад на модерној ваздухопловној техници, сви пилоти и летачи добили су најсавременију летачку опрему - летачке комбинезоне, чизме, рукавице.

Из Министарства наводе и да је њихов материјални статус побољшан повећањем плата, тако да су први пут од ове године плате војних пилота изједначене са платама пилота у Министарству унутрашњих послова.

Такође, утврђени су и бољи формацијски елементи за пилоте и техничаре, чиме је омогућено брже напредовање кроз службу, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.5729
Најновије вести