Министарство просвете вратило лиценце професорима

Главни одбор Уније синдиката просветних радника Србије одлучио је да његови чланови данас ступе у штрајк упозорења неодржавањем првог часа у свакој смени, ако Министарство

не донесе одлуку о враћању лиценци професорима Живадину Дишићу Петру Благојеввићу, који су претходних дана штрајковали глађу испред Владе Србије. Ипак, како је Министарство донело одлуку о враћању лиценци овим професорима, Унија синдиката просветних радника Србије отказала је најављени штрајк, те ће школарци широм Србије данас редовоно похађати наставу.

У недељу ујутро представници Уније СПРС састали су се с представницима Министарства просвете, а тема састанка била је решавање проблема троје професора који већ неколико дана штрајкују глађу испред Владе Србије. Истог дана Петар Благојевић, на молбу представника Министарства пристао је да прекине протест и да у понедељак дође на састанак, како би заједнички покушали да нађу решење, док је делегација Министарства посетила другог штрајкача Живадина Дишића у Ургентном центру, где му је због повишеног крвног притиска указана медицинска помоћ.

Подсетимо, двојица наставника - Живадин Дишић, наставник историје у основној школи у Нишу, и Петар Благојевић, наставник техничког образовања и информатике у Крагујевцу, започели су штрајк глађу због неправедно одузетих лиценци за рад и немогућности ресорног министарства да, неколико година од завршетка спорних случајева, реши питање њиховог радног односа.

Приликом одузимања лиценце Министарство је само поштовало закон, који у таквим случајевима не оставља простор за другачију одлуку, кажу у Министарству просвете, и објашњавају да је Министарство обавезно да одузме лиценцу када школски одбор потврди одлуку директора школе о отказу због теже повреде радне обавезе.

Наставник може бити враћен на посао само ако Управни суд поништи одлуку о одузимању лиценце. Уколико суд потврди одлуку, без обзира на други судски процес у којем се утврђује кривица наставника, лиценца се трајно губи. С друге стране, на суду се овакви случајеви редовно добијају јер су одлуке школских одбора у колизији с одредбама Закона о раду који им гарантује право на рад.

Новим нацртом Закона о основама система образовања и васпитања предвиђена је могућност привременог губљења лиценце док се судском одлуком не докаже кривица, али је до доношења овог закона и исправљања неправде још увек дуг пут.

Е. Д.
 

Наставници жртве лошег законског решења

Младен Шарчевић, министар просвете науке и технолошког развоја, рекао је да су ови наставници жртве лошег законског решења, а док нови предлог закона не буде усвојен, они се налазе у правном вакууму.
– Постојећи закон регулише ствари тако да или човек изгуби лиценцу или је не изгуби. Ми у новом закону предвиђамо причу о лиценци да иде на више фаза. Ту постоји привремени губитак лиценце, да човек добије време док се случај не истражи – објаснио је Шарчевић и додао да се правна служба министарства интензивно бави питањем посла ових наставника али да постоји и проблем кадровске природе јер је могуће да су њихова пређашња радна места већ попуњена.
 

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести