Министарство просвете: Насиље пријавити надлежнима

БЕОГРАД: Министарство просвете, науке и технолошког развоја апеловало је на све родитеље да сваки случај вршњачког насиља одмах пријаве надлежнима у школи коју дете похађа, поштујући јасно прописане процедуре, а са школом остваре отворену, конструктивну сарадњу.
nasilje plakanje
Фото: pixabay.com

На тај начин омогућиће да запослени и стручни тимови што пре реагују, заштите дете и помогну у решавању проблема, саопштило је Министарство, које од школа очекује да ефикасно и стручно реагују, у складу с прописима и својом улогом.

Министарство просвете истиче да ни на који начин не жели да спречава родитеље и медије да јавно говоре о вршњачком насиљу, али да је то потребно урадити веома пажљиво, како се не би произвеле последице које могу да буду и много горе. 

Заједно треба да урадимо све што можемо уважавајући најбољи интерес све деце, каже се у саопштењу.

Министарство је оценило да је непрофесионално и неетичко понашање уредништва и новинара појединих медија, који су злоупотребили ситуацију, довело је до новог насиља и оправдане забринутости родитеља друге деце.

После гостовања детета и његове мајке Д. Д. на телевизији Прва, током којих су три дечака означена као насилници, ти дечаци су претрпели насиље. Њих су, у последњих неделку дана, два пута напала друга деца “желећи да заштите” друга који се појавило на телевизији, наведено је у саопштењу.

Напомиње се да су родитељи те деце, у складу са процедурама, јавили директорки Основне школе “Раде Кончар“ и Министарству просвете, који су сада ангажовани на решавању новонасталог проблема.

Пример неодговорног медијског извештавања о осетљивим темама, само је произвело контраефекат и ситуацију да се на наводно насиље реагује насиљем, навело је Министарство просвете, које наглашава да родитеље и медије сматра својим партнерима у борби против вршњачког насиља. 

Зато позивамо све да се прво обрате надлежнима у школи, а затим, уколико је потребно и Министарству просвете (надлежној школској управи, Градској и Републичкој просветној инспекцији), како би институције, укључујући полицију, здравство и центре за социјални рад, могле ефикасно да реагују, каже се у саопштењу.

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести