Министарство нема званичну информацију о продаји Мегатренда

БЕОГРАД: Министарство просвете није добило званичну информацију од Универзитета Мегатренд о промени власничке структуре у тој установи, изјавио је данас помоћник министра просвете за високо образовање Бојан Тубић и додао да за сада нема индиција да око продаје тог приватног универзитета има ичег сумњивог и незаконитог.
1

„За сада немамо информације о томе да ли ће бити угашени студијски програми и да се гасе неки факултети на Универзитету Мегатренд. Оно шта знамо из медија је да имамо новог власника Мегатренда и за сада немамо индиције да је у овом случају нешто сумњиво и да неко жели да уради нешто незаконито”, рекао је Тубић гостујући на ТВ Прва”, рекао је помоћник министра.

На питање како је могуће да министарство нема званичну информацију о продаји Мегатренда, Тубић је рекао да се држава не меша у аутомонију високошколских установа и додао да је обавеза приватних универзитета да Министарству доставе податке о променама које се односе на број факултета и других установа у саставу универзитета и оних које се односе на квалитет студирања.

Тубић каже да је за Министарство најважније да нови власник поштује законске прописе о стандардима за акредитацију и да студенти ни на који начин нису оштећени.

Како је навео, када је реч о власничкој структуривласници универзитета сами процењују коме ће да уступе власнички део, без консултовања са министарством.

"Када Министарство просвете добије званичне информације о промени власничке структуре Мегатренда, са потписом новог ректора или власника, биће организоваће састанак са новим власником и видети да ли он планира неке промене.

“Битно је да поштује све прописе Републике Србије у смислу стандарда за акредитацију, а ако не буде радио по закону, имамо механизме да заштитимо студенте и запослене”, казао је Тубић.

Када је реч о студијским програмима, указао је да власник приватне високошколске установе процењује да ли ће поново акредитовати одређене програме или не, али да студенти имају законско право да заврше студије по наставном плану и програму по којем су их и започели.

Упитан и о томе шта ће бити са студентима приватног Европског универзитета, коме је недавно одузета дозвола за рад због истека акредитације, Тубић је рекао да ће студенти имати право да заврше започете студије на некој другој високошколској установи и додао да Национални савет за високо образовање даје Министарству препоруку о томе у року од месец дана од укидања дозволе за рад универзитету.

“Постоје и приватни и државни универзитети, који ће у складу са својим прописима, моћи да преузму студенте Европског универзитета”, навео је Тубић и додао да

ће инспекција Министарства просвете ове недеље утврдити о којем броју студената се ради.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести