Ми, Европска унија и слободно тржиште рада

Будућност Србије у Европској унији за њене грађане би трабало да значи и да могу да раде у земљама ЕУ, као и да житељи земаља чланица ЕУ, такође, могу одређене послеве да обављају овде.

Који су то послови, какве су за њих квалификације потребне и како се та занимања зову, предмет су законске регулативе, која код нас треба да се успостави и усклади са оном у ЕУ. То ће бити прописано Законом о регулисаним професијама и признавању професионалних квалификација, о чијем је нацрту јавна расправа у току. Под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, трајаће до 10. фебруара, а до сад су расправе одржане на универзитетима у Нишу, Крагујевцу и јуче на Универзитету у Новом Саду.

- Кроз овај закон се у наш правни систем преносе две директиве ЕУ којима је регулисано признавање квалификација њима се обезебеђује у земљама ЕУ слободно тржиште рада. За нашу земљу нужно је да донесе овакав закон да би се сви те успостављени критеријуми и нормативи пренели у наше законодавство. Тако би се обезбедило да квалификације наших грађана буду признате у земљама ЕУ – каже за “Дневник” професор др Зоран Машић, државни секретар у Министарству провете, науке и технолошког развоја и руководилац Радне групе за израду Нацрта закона о регулисаним професијама и признавању професионалних квалификација.

Оно што у међувремену треба да ураде школске и високошколске иниституције у Србији јесте усаглашавање образовног система и студијских програма с европским стандардима. У току јавне расоправе о Нацрту закона велики допринс би трабало да дају и струковне коморе и друга еснафска удружења, како би професије које заступају ушле у разматрање за стицање место у систему. 

В. Црњански

EUR/RSD 117.5795
Најновије вести