Мамографија ће обухватити и млађе жене

У нашој земљи већ неколико година спроводи се Национални скрининг за превенцију рака дојке, у оквиру којег се на мамографске прегледе позивају жене које имају од 50 до 69 година.
д
Фото: Dnevnik.rs

Подаци показују на се на ове прегледе одазивао мали број жена, а женама из сеоских средина овај преглед није ни лако доступан. Осим тога, жене млађе од 50 година нису у циљној групи, а у Војводини управо жене из ове старосне групе све чешће оболевају од рака дојке. Важно је да се болест открије на време, када је исход лечења бољи, те стога Покрајинска влада купује покретни мамограф, а Покрајински секретаријат за здравство ове године започиње посебан програм скрининга, који ће омогућити свим женама у Војводини да обаве мамографски преглед.

- Рак  дојке се код 70 одсто жена открива у касној фази, када је болест већ узнапредовала и када постоје метастазе, чиме је и крајњи исход лечења поражавајући. Међутим, женама које се јављају на превентивне прегледе и којима се рак дојке дијагностификује у почетној фази, шансе за излечење су чак до 98 одсто. У Војводини додатни проблем представља и то што од рака дојке све више оболевају жене млађе од 50 година, али и чињеница да су жене у сеоским средима удаљеније од центара где је могуће обавити мамографски преглед - кажу у Покрајинском секретаријату за здравство.

Због тога, Покрајински секретаријат за здравство ове године започиње посебан програм скрининга, који ће омогућити свим женама у Војводини да обаве мамографски преглед. Цео пројекат финансираће Покрајинска влада, а предвиђен је континуиран обилазак целе Војводине. Приоритет ће бити сеоска подручја и мање насељена места, која су удаљена од већих градова где постоје мамографи. Уговор о куповини покретног мамографа Покрајинска влада потписала је у понедељак са Клиничким центром Војводине, који ће бити координатор активности пројекта.


Најбоља метода за откривање болести

Мамографија је рендгенско снимање дојки и то је најсензитивнија дијагностичка метода за рано откривање карцином дојке. Мамографијом може да се уочи тумор док је у почетном, преинвазивном стадијуму, милиметарске величине и када не може да се напипа, а ултразвук не може да замени мамографију у детекцији раних карцинома дојке.


- Пројекат је намењен за грађанке Војводине млађе од 49 година, које националним скрининг програмом нису обухваћене превентивним прегледима. Реализоваће се у сарадњи са локалним самоуправама и домовима здравља на територији Војводине, како би услуга била доступна и женама у руралним срединама - најавио је раније за “Дневник” покрајински секретар за здравство доцент др Зоран Гојковић.

Мамографија може да покаже калцификате који су део бенигног или малигног процеса. Мамографијом могу да се уоче различите сенке, зоне асиметрије ткива, поремећаји у структуре дојке, као и присуство увећаних лимфних чворова у пазушној јами. Увек се прегледају обе дојке у две различите равни снимања. Рендген техничар поставља дојке између две плоче апарата које се пажљиво померају и врше притисак на ткиво што може да изазове мању, прихватљиву бол. Циљ притиска на ткиво дојке је добијање квалитетног снимка, а уједно и смањење дозе примљеног зрачења.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.9693
Најновије вести