Мали: Штаб у приправности, нема опасности од поплава

БЕОГРАД:  Штаб за ванредне ситуације града Београда, на чијем сам челу, прати ситуацију на београдским обалама и рекама из сата у сат и тренутно нема опасности од поплава, изјавио је данас градоначелник Београда Синиша Мали.
Siniša Mali Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

" Пратимо водостаје Дунава и Саве, имамо редовну одбрану од поплава на две тачке у Београду, код Куле Небојша и код ТЕНТ-а у Обреновцу, рекао је он гостујући у Београдској хроници на РТС-у. Мали је прецизирао да су наведене локације најниже тачке у Београду, али и да је то мање-више нормална ситуација када су повећани водостаји, саопштио је Секретаријат за информисање Града Београда. 

"У овом тренутку Сава и остале реке праве много веће проблеме у Босни и Херцеговини, односно Хрватској, али из предострожности смо на опрезу и реаговаћемо уколико буде потребно, рекао је Мали. Иако зима иза нас сигурно није била из категорије најснажнијих, навео је Мали, показали смо да комунални систем Београда функционише у свим условима. 

"Имали смо недавно ситуацију да је снег падао готово 30 сати, али су улице биле проходне и веома брзо након престанка падавина очишћене „на црно“. ЈКП „Београд-пут“ је тренутно у другом степену ангажовања, док ће током ноћи извесно прећи у трећи. То предузеће ће бити на улицама са својих 200 возила и више од 1.000 радника. „Београд-пут“ је ове године, након готово деценије паузе, набавио 10 нових камиона, што је умногоме помогло да се улице брже и ефикасније чисте од снега", казао је он.

Мали је додао да нова механизација много значи и ове године ће за ЈКП „Београд пут“ бити набављено још 10 камиона-кипера а то значи да ће у наредним годинама градски комунални систем бити још ефикаснији, што је последица консолидације јавних финансија.Говорећи о најновијем инциденту везаном за градски превоз и раднике ЈКП „ГСП Београд“, када су два путника претукла контролора на линији 27, Мали је осудио напад и апеловао на грађане да плаћају јавни превоз.

" Осим увођења статуса службеног лица, контролорима можемо да дамо овлашћења за узимање докумената на увид. То је један од начина да се онима који не плаћају карте наплати казна на лицу места. То ће за нас бити приоритет у наредном периоду", каже он.Додао је да наплата карата у ГСП-у не иде жељеним током, јер део суграђана нема навику да купује карте. 

Градоначелник је говорио и о социјалној политици започетој пре четири године која, како каже, почиње да показује резултате. 

" Поносан сам на чињеницу да 350 деце са сметњама у развоју има личне пратиоце који им помажу у свакодневним активностима. Такође, 53 особе са инвалидитетом имају персоналне асистенте, а не би требало заборавити ни 235 станова за породице избегле из Хрватске и БиХ, као и 170 станова које градимо у насељу Камендин. На Новом Београду је пре десетак дана додељено 133 стана у закуп по повољним ценама, чиме смо на још један начин показали да не заборављамо никога и водимо рачуна о сваком грађанину Београда", казао је Мали. 

Додао да ће сутра бити отворен још један објекат, Дневни боравак за децу са сметњама у развоју у Овчи. 

EUR/RSD 117.5848
Најновије вести