Лончар: Србија део Европе, вирус не познаје границе

БЕОГРАД: Европска унија донирала је данас пет амбулантних возила опремљених мобилним респираторима и сетовима заштитне опреме здравственом систему Србије.
lonccar_fabrici_
Фото: Танјуг (видео)

Донацију вредну 900.000 евра уручио је министру здравља Златибору Лончару шеф делегачије ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Возила и опрема део су шире донације Европске уније коју чине 12 амбулантних возила и мобилних респиратора, два возила за деконтаминацију, као и 75 сетова високо-заштитне опреме.

Министар здравља Златибор Лончар каже да је пандемија вируса корона показала да за вирус не постоје границе и да европске земље треба више да сарађују.

"Ово мора да буде наук за будућност да све земље Европе, без подела, буду укључене у решавање оваквих ситуација. Замислите да смо били сложни и да су нс почетку пандемије селе за исти сто све европске земље, сви министри здравља и донели заједничке мере. Да ли би било толико полемика око мера када се зна да иза тога стоје све земље захваћене вирусом", рекао је Лончар.

Он је нагласио да је Србија део Европе и да то нико не може да промени, да је потребно што пре сви да схвате како би имали више разумевања једни за друге, како би боље сарађивали и имали боље резултате.

"Можда ово треба да нам буде наук - вирус који не познаје границе, да и на друге ствари гледамо тако", рекао је министар.

Четири амбулантна возила са комплетном опремом добила је Хитна помоћ у Београду, док је возило за деконтаминацију добио Институт Батут.

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици истакао је да се Србија суочава са још једним таласом епидемије вируса корона и да је донација сигнал подршке и солидарности у тешким временима који ЕУ шаље Србији.

Он је нагласио да је донација возила само део активности ЕУ која помаже Србији у сузбијање епидемије вируса корона.

Подсећа да је ЕУ издвојила седам милиона евра за летове којима је допремљена медицинска помоћ коју је обезбедила Влада Србије, затим је донирала медицинску опрему у вредности од пет милиона евра, као и да је у јулу ове године ангажовала 200 медицинских радника како би ојачала капацитете здравственог система Србије.

"Возила која данас предајемо део су веће флоте коју је ЕУ донирала Србији и који се већ користе", навео је Фабрици.

Примопредаји је присуствовала стална представница Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији Франсин Пикап која је рекла да је захваљујући сарадњи са Министарством здравља УНДП успео да препозна потребе здравствених радника на првој линији одбране од епидемије и да набави опрему која ће подићи квалитет услуга.

Напомиње да свако од амбулантних возила опремљено иновативним системима за дезинфекцију, који омогућавају заштиту особља и пацијената у случају изложености инфекцији.

Набавка возила и опреме организована је у оквиру иницијативе "ЕУ за Србију отпорну на катастрофе" коју спроводи УНДП у сарадњи са Владом Србије.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести