Лончар: Прво се тестирају они са симптомима коронавируса

БЕОГРАД:  Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да ће приоритет имати људи који имају симптоме корона вируса и да ће они први бити тестирани.
zlatibor loncar, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

"Они који су имали контакт са зараженима, али немају никакве симптоме нису приоритет, тестирају се само контакти са симптомима. Остале молимо за стрпљење. Ако сте само били у контакту, а немате симптоме, не треба да журите са тестирањем јер период инкубације може да траје више дана", истакао је јуче Лончар за РТС.

Кад је реч о болничким капацитетима министар каже да они нису ни близу попуњени и да се о томе стриктно води рачуна.

"Има довољно капацитета, чак смо их и проширили. Не треба сви да иду на Инфективну клинику већ у ковид амбиланте где могу да ураде све прегледе и тестирања", нагласио је он још једном.

Према његовим речима, за последња 24 сата обављено је 2.500 прегледа у тим амбулатама. Ради се и викендом, а има и дежурних ноћу. Оне се налазе у Цара Душана 176 (Земун) и Улици Чарли Чаплина 18 (Палилула).

Када је реч о заштитној опреми, тестовима и лековима министар здравља каже да свега има довољно.

"Имамо свега, председник Вучић је искористио свој утицај и обезбедио не само за сада већ и за јесен. А то није мало, ако погледате колики је број људи који се прегледају, тестирају и збрињвају у медицинским центрима", нагласио је Лончар.

Када је реч о следећем састанку Кризног штаба, министар здравља истиче да ће он и даље задржати став који је заступао и до сада.

"Мој став је исти, а то је да ћемо продужити мере које су неопходне како би сачували здравље и животе грађана", рекао је Лончар.

Ковид позитивне труднице могу обављати прегледе

БЕОГРАД:  Министарство здравља Србије подсетило је данас да ковид позитивне труднице све прегледе могу обављати, поред Клиничко- болничког центра "Др Драгиша Мишовић", и у другим гинеколошким здравственим установама.

Свако породилиште има посебан део намењен за збрињавање ковид позитивних трудница, у којем се обављају прегледи, порођаји и сва потребна дијагностика, наведено је у саопштењу МИнистарства здравља.

EUR/RSD 117.5810
Најновије вести