Лончар о коронавирусу: Спремни смо за сваки сценарио

БАТРОВЦИ: Министар здравља Златибор Лончар, каже да је Србија спремна за сваки сценарио када је у питању нови коронавирус, да је разрђен план деловања када постоје сумњиви случајеви, као и уколико се појаве заражене особе.
loncar, tanjug
Фото: TANJUG/ TANJA VALIC/ bk

Лончар је на, граничцном прелазу Батровци, где је обишао санитарне инспекторе, рекао да се здравствени систем придржава свих упустава, које је струка прописала.

"Наше је да слушамо упуства домаћих епидемиолога и светских епидемиолога Светске здравствене организације и да их спроводимо", рекао је министар новинарима.

Он је нагласио да нема места за панику, али да грађани треба да буду опрезни да се придржавају савета лекара, редовно перу руке, избегавају боравак у затвореним просторијама и да ојачају имунитет.

Како каже, грађани не треба да се информишу на друштвеним мрежама, где могу пронаћи непотпуне или полуинформације, већ да слушају савете струке.

Министар подсећа да је више дестина људи тестирано на нови коронавирус и да су код свих резулатати били негативни.

Напомиње да има довољно здравствених екипа које могу да реагују.

"Направљен је распоред како се понашамо када постоји сумња на нови коронавирус и како ће се понашати уколико се појави, шта ко ради, где су магацини са опремом, где су додатне количине лекова", казао је министар.

Према његовим речима, купују се довољне количине лекова и опреме - респиратори, филтери и све друго што је неопходно.

"Радимо свој посао, као да ћемо имати велики број оних који ће захтевати медицинску помоћ", рекао је Лончар.

Подсећа да код 85 одсто заражених немају никакве изражене симптоме, а само пар одсто има компликације, као што је упала плућа.

Помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић, каже да је на девет граничних прелаза појачан надзор санитарне иснпекције и да је до сада контролисано више од 45.000 путника и око 2.000 превозних средстава.

"Санитарни инспектори донели су 160 решења и ставили под надзор око 220 путника. Мера надзора траје 14 дана и у том периоду, обавезни су да буду у контакту са дежурним епидемиологом", рекао је Стаменковић.

Додаје да су дежурни санитарни инспектори опремљени неопходном опремом, а да се путницима дају брошуре упозорења на три језика, српском, кинеском и енеглеском.

Руководилац санитарне инспекције за подручје Шабац Љубиша Ђурђевић, каже да су на граничном прелазу Батровци, контролисали неколико стотина путника који долазе из земаља угрожених новим коронавирусом, а пре свега из Италије.

Напомиње да се путницима мери температура, бесконтактним топломером.

"За сада смо имали два сумњива случаја, где су путници имали повишену температуру. Дежурни инспектор је контактирао епидемиологе из Завода за јавно здравље Сремска Митровица и они су путнике превезли у инфективну клинику у Београду. Урађене су неопходне анализе и потврђено је да они нису заражени", истакао је Ђурђевић.

EUR/RSD 117.5584
Најновије вести