Лончар: Направљен пресек стања, предложене нове мере

БЕОГРАД: Министар здравља Србије Златибор Лончар изјавио је да је на данашњој седници Кризног штаба направљен пресек тренутног стања и да су предложене нове мере како би се спречило даље ширење вируса корона.
zlatibor loncar tanjug
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Он је рекао да ће у наредних неколико сати медицински део Кризног штаба писмено образложити сваку предложену меру, а затим ће се размотрити шта је од тога законски изводљиво да се спроведе.

"Људи из законодавства ће да кажу шта је могуће, а шта не. Ниије у реду да изађемо с мерома, па да неко каже то није у складу са законом, Уставом Србије", рекао је Лончар

Он је нагласио да је оволики број заражених вирусом корона последица непоштовања постојећих мера, односно да су поштоване мере ситуацију не би била оваква.

"Које год мере да донесете, минимум седам до десет дана је потребно да видите њихов резултат", закључио је он Лончар.

Полицијски час није чаробни штапић, лек - прекид контаката

Полицијски час није чаробно решење и та мера није била тема данашње седнице Кризног штаба, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар и истакао да је једини лек за смањење броја заражених прекид контаката.

"Полицијски час није чаробно решење и можда је нешто што пара уши, али бих волео да сви заједно схватимо да ли је неопходно да уведемо полицијски час, а да не можемо да схватимо да морамо да прекинемо контакт. То је суштина свега", рекао је Лончар.

Он је истакао да полицијски час данас није била тема седнице Кризног штаба, али је, каже, увек тема да се прекине контакт.

"Без прекида контаката, посебно сада када је вирус ушао у породицу, не можемо да добијемо бољи резултат и смањимо пораст броја заражених. Можемо да га назовемо како год хоћемо, прекид контаката је једини лек за ову ситуацију", рекао је Лончар.

Има довољно вакцина за сезонски грип

Министар здравља Србије Златибор Лончар изјавио је данас да има довољно вакцина за сезонски грип, као и да ће у наредних неколико дана стићи још 200.000 четворовалентних вакција, уз још једну серију произведену у Инситуту "Торлак".

"Имамо довољно вакцина за сезонски грип, и четворовалентних и тровалентних ''Торлакових''. Може да се деси да их негде нема, али можемо да их прерасподелимо", рекао је Лончар.

Он је најавио да ће у наредних пар дана стићи још нешто више од 200.000 вакцина за сезонски грип, четворовалентних, уз још једну серију вакцина произведених у Торлаку.

"Апелујем на грађане да ће моћи и цео децембар да се вакцинишу. Препоручујем им да се вакцинишу. До сада нисмо никада имали такав обухват вакцинације, већ у овом дану смо га премашили за 30-40 одсто, у односу на најбоље дане које смо имали у претходном периоду", рекао је Лончар.

Он је поновио да нема несташице вакцина, односно да је могуће да их негде нестане, али да се онда врши прерасподела, наводећи да је јутрос било преко 20.000 четвровалентних и 40.000-50.000 тровалентних вакцина.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести