Кон: Ванредно стање може бити укинуто релативно брзо

БЕОГРАД: Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да би ванредно стање у земљи могло бити укинуто релативно брзо, ако проценат новозаражених и у наредних седам дана остане испод пет одсто.
Predrag Kon/Fonet/A. Barda
Фото: Фонет/А. Барда/Предраг Кон

Према његовим речима, укидање ванредног стања не значи попуштање свих мера, већ само укидање полицијског часа и анажовање војске, док ће мере које су важиле и пре ванредног стања, као што су забрана јавног окупљања и социјално дистанцирање, остати.

Гостујући на ТВ Пинк, Кон је навео да тренутни резултати Србије у борби против вируса корона јесу успех и да због тога можемо мало да се осећамо добро, али никако да се опуштамо.

И даље, додаје, морамо чувати старије од 65 година и хроничне болеснике који су посебно осетљиви и у додатном ризику, а које ћемо сачувати уколико и даље будемо држали физичку дистанцу.

Они ће чувати себе, мислим да су то већ схватили и научили, али и ми морамо да чувамо њих и да водимо рачуна о њима на сваки могући начин, а најбоље да немамо директан контакт, подвукао је Кон.

Према његовим речима, док је поједине земље о опасности вируса “освестило” масовно умирање, грађане у нашој земљи је, како каже, ванредно стање и увођење мера забране кретања.

Ванредно стање нисмо имали из хира, већ да уђемо у свест грађана да је потребно чувати се и забранити контакте са старијима, рекао је Кон.

Говорећи о почетку рада вртића и начину њиховог функционисања, Кон каже да је убеђен да су васпитачи и васпитачице веома креативни и да ће децу кроз игру умети да науче као да држе дистанцу, да се чувају, али и да чувају своје баке и деке.

Осим тога, додаје, у вртиће неће долазити сва деца, процењује се да ће у Београду око 30 одсто родитеља доводити своју децу, док у појединим местима само половина.

Кон истиче да ће у вртићима најосновније бити обезбеђено, редовно ће се простори дезинфиковати и да ће рад бити у малим групама.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести