Кон: Oбјективно више нисмо у епидемији

БЕОГРАД: Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да "објективно више нисмо у епидемији" корона вируса и да је крај епидемије већ дошао, а да "улазимо у период када се очекује да почне спорадично да се јавља".
predrag kon tanjug
Фото: Tanjug/ Dragan Kujundžić

"Наредне две недеље треба полако да се угаси, да се појави нула. Може да се деси да се не појави тако брзо. Ми нисмо више у класичној епидемији", рекао је Кон за Радио телевизију Србије.

Он је указао на то да је неопходно да 28 дана не буде забележен ниједан случај болести да би се одјавила епидемија.

Кон сматра да колективни имунитет није једнак у свим деловима Србије.

"Не мислим да је изразито висок, јер смо пуно радили на заштити да спречимо епидемију", рекао је Кон.

Он је навео да је Градски завод за јавно здравље Београд добио допис да ће моћи да теситра грађане Србије који на лични захтев желе да се тестирају и открију да ли имају антитела на корона вирус.

У питању су брзи тестови који откривају присуство антитела IGM и IGG класе.

"Најпаметнија препорука је да оном ко има неки налаз, било једног и другог или само једене класе, да му налаз протумачи један од три специјалисте - инфектолог, имунолог или вирусолог", објавнио је Кон.

Кон је рекао да објективно ово комерцијално тестирање није толико важно, али је навео да огроман број људи сматра да је прележао корона вирус зато што је та инфекција наступила непосредно након епидемије грипа, па многи људи сматрају да су имали корону, а не грип.

EUR/RSD 117.5929
Најновије вести