Кон: Било би изненађење да вируса и даље буде у јуну

БЕОГРАД: Поступно излазимо из епидемијског таласа, наредне две недеље је још очекујуће присуство вируса, а после тога ће се све мање откривати, уверен је епидемиолог др Предраг Кон.
kon
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Он је рекао да не би било изненађење да вируса још има у 11. и 12. недељи, али да би било изненађење да га има и даље у јуну.

"Не можемо још рећи да не постоји ризик од ширења, можда је ризик мањи од наглог ширења. Управо ово кретање омогућује вирусу опстанак. Ово није изненађење што се вируса тиче, он ће увек тражити где може да опстане, ако је то у селима, то је у селима. Једини проблем је што се тамо тешко верује да то може да се деси, не пријављује се на време и онда дођу тешки случајеви. Нисмо успели да убедимо људе да треба да се смање контакти, па су мислили одласком на друго подручје да ће то избећи", рекао је Кон за Прву ТВ.

На питање да ли постоји сукоб политике и мера, имајући у виду неслагање око мера за празнике, Кон је рекао да није реч о сукобу, већ усаглашавању мишљења.

Каже да је издвојено мишљење професора Несторовића, а да се он није слагао са попуштањем, али да није било смисла да поново даје оставку.

Једно од питања по којем је било наслагања били су и вртићи, а Кон истиче да је свима јасно да се економски морамо покренути.

"Економија је доминантно битнија од држања да ризика баш нимало нема. Ми ћемо морати да уђемо да живимо уједном прихватљивом ризику и да се понашамо у складу са тим. У склопу свега тога мислим да је доста времена прошло и да смо доста свега научили. Излазимо из тога, сад имамо позив на свест", рекао је и додао да забрана окупљања неће бити укинута, те да ће неке мере бити поново увођене ако то буде било неопходно.

А како би изгледао српски сценарио да није било оштрих мера, на то Кон каже:

"Уместо забране кретања и оштрих мера, хиљаде мртвих би пробудило свест. Оно чега треба да се плашимо је да тих 5 до 10 одсто људи који не прихватају ауторитет не почну да утичу на друге причом да ово ништа није било, да игноришући то утичу на остале. То се надам да ће дисциплинована већина знати да одбије".

Многи, каже, мисле да је вируса било и пре него што је регистрован, али ја он скептичан.

Надзора је било и у фебруару, па би то значило да се вирус "повампирио" тек у марту, а то је тешко вероватно, каже Кон.

Он је истакао да смо 2009. године имали среће, те да је вирус изазвао благу пандемију, имали смо више времена да се припремимо и резерву лекова и план за набавку вакцина.

"Модел је да читаво друштво енергичније реагује. Сада је слично урађено, формиран кризни штаб. Ефикасност овога пута је била импресивна. Својевремено сам 2010. министру предлагао да имамо оперативну групу за све епидемиолошке ситуације, али је он после дао оставку, била је афера вакцина и практично је целокупан тај рад на припреми за пандемију бачен. Ово нас је сад ударило неочекивано", каже Кон.

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести