Ко одлучује о моделу наставе: Држава у црвеном, школе у зеленом

НОВИ САД: Одлука Тима за школе да се овонедељна настава одвија у клупама, осим за средњошколце у Београду, Нишу, Шапцу и Врњачкој Бањи, изненадила је многе родитеље и просветаре који су непосредно пре тога чули изјаву епидемиолога Бранислава Тиодоровића.
skola maske korona, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, он је упозорио да је све више деце и младих заражено короном, те да многи имају тежи облик болести, због чега је став медицинског дела Кризног штаба да је неминовна онлајн настава која би трајала бар десет дана на територији читаве Србије. Тим поводом огласио се министар просвете Бранко Ружић, објаснивши да таква одлука јесте поменута на претходној седници Кризног штаба, али да није и донета, апелујући притом на све актере „да се суздрже од олаког давања оцена медијима без егзактних података и показатеља”, те позвао чланове здравственог дела Кризног штаба на следећи састанак Тима за школе, како би заједно сагледали ситуацију и донели одлуку за наредни период.

– Као и увек досад, Министарство просвете, науке и технолошког развоја није само доносило одлуку о школама, већ је пре свега уважавало став здравственог дела Кризног штаба, истичући да је битка против вируса SARS COV2 превасходно битка за здравље нације – наводи Ружић. – Како свако министарство брине и одговорно је за своју област, тако је и на Министарству просвете да се стара да образовање деци у најизазовнијим околностима буде организовано најбоље могуће и не буде ускраћено. Са поносом можемо да кажемо да је тако и било у протеклом периоду. Откако је школска година отпочела, Тим се састајао 11 пута и његов задатак је да разматра, по потреби консултује докторе, чланове Кризног штаба, и доноси одлуке о евентуалној промени модела наставе на нивоу неке јединице локалне самоуправе, уколико параметри на основу више од 10 показатеља, такође утврђених на седници Кризног штаба 24. августа, покажу да је дошло до одређеног погоршања ситуације на нивоу конкретне општине или града, односно на нивоу одређене школе.

Међутим, последња анализа говори да се већа трансмисија вируса не дешава у образовним установама. Само у 136 осмолетки (11%)  проценат заражених ученика изнад 1,5 одсто, а у 466 (39%) није било ниједног зараженог ђака у претходној недељи, док је 169 школа (14%) пријавило само по један случај, наводи се на сајту Министарства просвете. Проценат инфицираних ученика већи од 1,5 одсто регистрован је у 85 средњих школа (16%), додају. Истовремено, у 99 средњих школа (19%) нема позитивних у претходној недељи, а у 81 (15%) школи је пријављен по један случај. Такви резултати иду у прилог одлуци да се разреди поделе на групе када се уоче два или више случаја заражавања, истиче Ружић.

– Нажалост, деца и запослени се највише заразе ван образовног система, а не у школи. Управо зато опет молимо да се грађани вакцинишу у што већој мери, да се деца изолују при појави било каквих симптома и случајева обољевања у окружењу. Једино тако омогућавамо да деца уче у својим школама са својим наставницима, како и треба да буде. Подсећамо да није на Министарству просвете, а ни на Тиму за школе и запосленима у школама, да утврђују одговорност родитеља да ли тестирају своју децу и изолују их уколико су укућани заражени, већ да обезбеде максималну дисциплину поштовања епидемиолошких мера у школама, прате стање и реагују услед погорошања стања, што и чине – наводи се у саопштењу.

С. Милачић

Nemanja Nikodijevic
26.10.2021 • 21:27
Gospodine Ruzicu, online nastava je mozda pogodna za one koji trebaju samo informacije, a niposto nije za ucenike koji trebaju biti OBRAZOVANI. Molimo vas uvazite ovo, jer medicinski deo toga kriznog staba, posebno dr. tiodorovic, nemaju pojma o skolstvu, osim sto znaju da deca sa otprilike 7 godina polaze u skolu. Dabome u skolu, a ne osamljeni (roditelji najcesce rade) pred nekim ekranom, koji mozda i ne mogu sljediti, kao sto bi to bio slucaj u skoli, Osim toga, deca trebaju konverzaciju sa n
EUR/RSD 117.3179
Најновије вести