Кинези се извинили због оштећења споменика - санација одмах о трошку компаније

Кинеска компанија која изводи радове на изградњи деонице аутопута Прељина-Пожега извинила се данас грађанима због оштећења Споменика палим борцима у селу Негришори и најавила да ће санација споменика и његово премештање бити спроведено у рекордном року и о трошку компаније.
e
Фото: Pixabay.com

Компанија је упутила извињење у писму упућеном министру грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горану Весићу.

У писму извињења које је потписао директор компаније "China Communications Construction Company Limited" Јанг Донг, наводи се да та компанија изводи радове на великом броју значајних пројеката у Србији и да је свесна одговорности коју ти задаци носе.

"То је и разлог због кога увек обављамо своје активности строго у складу са уговорним одредбама, али врло често и много шире него што је то уговором одређено, свесни чињенице да је основа нашег уговорног односа Споразум наше две државе о сарадњи у области инфраструктуре и да као државна кинеска компанија имамо одговорност и према пријатељству које веже Кину и Србију", наводи компанија.

У том смислу, истичу да им никада није била намера да својим активностима и понашањем повреде било чија осећања или узнемире локалну заједницу и српску јавност.

"Напротив, као припадници нације са дугом историјом имамо разумевање за слободарску традицију Србије и поштујемо њену херојску историју", наводи се у писму.

Због свега тога, додаје се да најискреније жале због инцидента који се догодио у недељу, 15. марта, када су, пошто су већ раније безбедно уклонили скулптуре са Споменика палим борцима у селу Негришори, почели са измештањем постамента како би несметано могли да наставе радове на делу деонице коју изводе.

Додаје се да је, међутим, услед старости постамента дошло до његовог  оштећења и мањег оштећења једне скулптуре.

"Све мере за санирање споменика и његово премештање на прикладно место биће спроведене у рекордном року, који је и својствен нашој компанији, као и увек у складу са одредбама уговора, уз договор и комуникацију са надлежним органима, а као друштвено одговорна компанија, све трошкове ових активности и нанете штете сносиће наша компанија", истиче се у писму.

Из компаније обећавају да ће у будућности, "као и увек пре овог немилог догађаја" бити пажљивији, као и да ће све своје активности наставити да обављају са пажњом доброг домаћина, на добробит локалне заједнице.

"Још једном се извињавамо грађанима села Негришори и јавности Србије због немилог догађаја и пажње коју је он изазвао. Надамо се да овај догађај неће покварити поверење које наша компанија ужива у Србији и обећавамо да ћемо својим радом учинити све како би Влада Србије, али пре свега грађани Србије добили најсавременију саобраћајну инфраструктуру у складу са највишим стандардима", додаје се у писму.

Поводом оштећења тог споменика, реаговао је раније министар Весић који је поручио да је то недопустиво и од компаније затражио да хитно реконструише и врати споменик од историјског значаја за грађане овог краја Србије.

Ана С.
24.03.2023 • 07:19
Кад им је Весић рекао да је то недопустиво, компанија је одмах схватила и сада ће компанија о свом трошку да се извини и поправи недопустиво учињено. Изузетно. Браво Весићу, ал' си им рекао...
EUR/RSD 117.1792
Најновије вести