Кинески стручњаци: Интензивне и активне мере даће резултате

БЕОГРАД: Кинески стручњаци који су у Србију дошли да поделе искуство и помогну у борби са корона вирусом истакли су да ће активан приступ и интензивне мере које надлежни у Србији предузимају дати резултате у борби са овом болешћу, као и да се она може излечити.
1
Фото: Tanjug
Пенк Зикианг, кинески стручњак за контролу и превенцију заразних болести, сматра да је затварање граница, увођење полицијског часа и ванредног стања веома добра мера.
 
Он је казао да ће проширење тестирања довести до бржег открића новозаражених.
 
“Ми нисмо рекли да буквално треба обухватити све људе за тестирање. Пре свега треба вршити одабир људи који су дошли из иностранства и оних који су имали директан контакт са оболелим. Циљ је откривање новозаражених. Такође, они који имају симптоме могу да се тестирају”, навео је он за РТС.
 
Лин Бинглианг, из одељења за заразе, напомиње да корона вирус, односно болест коју он изазива - Цовид19, може да се излечи.
 
"Ова болест је акутна и код људи који имају јак имунитет може да се излеци", рекао је Лин Бинглиан.
 
Рекао је да се од четири лека које су они у Кини примењивали, а које је препоручила и СЗО на основу кинеског искуства, у Србији већ два користе.
 
“Број респиратора засад је довољан, на основу нашег искуства из Кине. Сматрамо да је важно да радници науче како да се заштите.
 
"Морамо да се активно укључимо, да се суочимо са овим вирусом и надамо се да ћемо победити", рекао је доктор Лин Бинглиан.
 
Он је навео и да се током треће и четврте седмице може очекивати значајно повећавање броја оболелих.
 
“Ипак, најважније је масовно тестирање и превентивна мера изолације да се спречи даље ширење заразе”, закључио је Бинглианг.
 
Кинески медицинари обишли су Институт за јавно здравље Батут, Торлак, Војномедицинску академију, теренску болницу на Сајму, као и Студентски град где ће бити смештени они који су били у директном контакту са оболелима.
EUR/RSD 117.5741
Најновије вести