Јанковић: Алергични на пеницилин могу да се вакцинишу против короне

БЕОГРАД: Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић каже да алергија на пеницилин није препрека да се грађани вакцнишу било којом од три врсте вакцина против вируса корона које су доступне у Србији.
k
Фото: Youtube Printscreen

Како је објаснио, у производњи нити једне од њих се не користе пеницилински антибиотици.

Он је на редовној прес конференцији објаснио да апсолутна контраиндикација за вакцинисање било којом од ове три вакцине је доказана алергија на неки састојак вакцине или озбиљнија алергијска реакција на претходну дозу вакцине, ако је у питању друга доза.

"Све друго није апсолутна контраидникација", навео је Јанковић.

Каже да су акутан поремећај здравственог стања или погоршања хроничног стања привремене контраиндикације, а да све остало нису апсолутно контраидникације него мере опреза.

"Сама по себи алергија на пеницилин није исто што и склоност тежим алергијским реакцијама тако да не постоји препрека да се особе ако су само алегичне на пеницилин вакцинишу било којом од три вакцине, јер у производњи нити једне од њих се не користе пеницилински антибиотици", навео је Јанковић.

Упитан ко не треба да прими вакцину против вируса корона, Јанковић је рекао да су то особе које имају алергију на саму вакцину или на нешто што је у вакцини, као и они који имају тешке алергије као што су анафилактички шок и обољење коже уртикарија.

На питање о томе да се у јавности спомиње да постоји могућност да руска и кнеска вакцина не добију одобрење Европске агенције за лекове, да ли ће грађани Србије који приме те вакцине моћи да путују, Јанковић је рекао да је за вакцину Спутњик V предата документација Европској агенцији за лекове и да се очекује да ће бити предата и за кинеску Синофарм вакцину.

''''Не могу да говорим унапред какво ће бити решење Европске агенције за лекове, али као лекар и имунолог очекујем да ће све вакцине које имају доказе делотворности и безбедности бити регистроване по истим критеријумима. Све друго би ме јако разочарало'''', рекао је Јанковић.

Без студије о безбедности труднице неће бити вакцинисане

БЕОГРАД: Док се не ураде студије о безбедности вакцинације трудница, оне неће бити вакцинисане, поручио је данас имунолог и члан Кризног штаба у борби против ковида-19 Срђа Јанковић.

Он је на конференцији за новинаре рекао да ниједна од расположивих вакцина против короне до сад није испитивана код трудница и препоручио одлагање трудноће након што се прими вакцина, али не, истиче, на дужи временски период.

"Бесмислене су изјаве појединих, чак и лекара, да треба чекати годину дана или плашење жена да након вакцинације неће моћи да остану у другом стању", нагласио је Јанковић.

Он каже и да је било случајева у свету да су неке особе вакцинисане, па накнадно сазнале да су у другом стању, али, наводи, ниједна од њих није имала компликације.

Јанковић указује да је важно да све жене које планирају трудноћу и желе да се вакцинишу, буду свесне да вакцинација за њих није потпуно безбедна, али, напомиње, не постоји никакав разлог да се претпостави и да није.

Оно што би можда било разумно је одложити трудноћу за после вакцинације, али не на дужи временски период, као што се може чути од појединаца, само практичног тог месеца када се прими вакцина, не више, указао је Јанковић.

 

EUR/RSD 117.5690
Најновије вести