Избеглице беже из Турске, повећан број Сиријаца

БЕОГРАД:  Директор Центра за помоћ и заштиту тражиоцима азила (ЦЗА), Радош Ђуровић, очекује да ће због ситуације на турско-сиријској граници бити повећан број миграната који беже из Турске на грчка острва, а потом преко Северне Македоније стижу и у Србију.
Izbeglice beže iz Turske Foto:  AP Photo/Lefteris Pitarakis
Фото: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Он каже да још од јуна у Србију стиже већи број миграната него ранијих месеци, те да се примећује да је међу њима већи број Сиријаца, што објашњава намером тамошњих власти и акцијама полиције да дуж границе са Сиријом присилно насели избеглице које су нашле уточисте у Турској.

"Несумњиво да ће се таква ситуација наставити и после ових дешавања на турско-сиријској граници у протеклих неколико дана. Дефинитивно, једна од идеја јесте да се избеглице које се налазе у Турској разместе дуж територије које су традиционално настањене курдским становништвом у Сирији, а на граници су са Турском", додао је он.

Он каже да о томе сведоче избеглице са којима се свакодневно сусреће ЦЗА од региона Прешева до Севера Србије, а које су долаизиле изиз Истанбулу, и Измиру и на другим местима у Турској, где кажу да тполиција присилно враћала избеглице на границу са Сиријом.

"Очекујемо да ће прилив бити интензивиран, али тешко је веровати да ће доћи до ситуације каква је била у 2015. години, када је више од милион људи прошло нашом територијом, прошло кроз Балкан и ушло у Европу", наглашава он.Он истиче да је сада Европа много спремнија за контролу миграције и за спречавање неочекиваног сценарија.

"Претпоставка је да ће се прво на грчким острвима покушати зауставити велики број људи, али ће се онда и дуж границе са Северном Македонијом радити на спречавању неког неочекиваног сценарија", истакао је он.Наглашава да Турска ипак не жели дестабилизацију и неконтролисани развој догађаја у региону, те да они, Турци, помно прате ситуацију у ЕУ и да не намеравају да потроше свој мигрантски уцењивачки потенцијал који имају према Европи.

Како објашњава, активности турске војске разлог су да избеглице и мигранте сами, уз помоћ кријумчара, покушају на било који начин да се што пре домогну Европе."Очекујемо да ће прилив бити интензивиран, али тешко је веровати да ће доћи до ситуације каква је била у 2015. години, када је више од милион људи прошло нашом територијом, прошло кроз Балкан и ушло у Европу", наглашава он.

Он истиче да је сада Европа много спремнија за контролу миграције и за спречавање неочекиваног сценарија."Претпоставка је да ће се прво на грчким острвима покушати зауставити велики број људи, али ће се онда и дуж границе са Северном Македонијом радити на спречавању неког неочекиваног сценарија", истакао је он.

Наглашава да Турска ипак не жели дестабилизацију и неконтролисани развој догађаја у региону, те да они, Турци, помно прате ситуацију у ЕУ и да не намеравају да потроше свој мигрантски уцењивачки потенцијал који имају према Европи.

 

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести