ИТ сектор постаје водећа грана у српској привреди

БЕОГРАД: Директор владине канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић истакао је да је Србија сада препознатљива по извозу ИТ производа и софтвера, те да је по томе овај привредни сегмент данас премашио пољопривреду. 
kompjuteri startap
Фото: pixabay.com

"Извоз ИКТ сектора прошле године за само 11 месеци је прешао милијарду евра", истакао је Јовановић у изјави за Танјуг. 

Према његовим речима, ИТ сектор се прожима кроз сваки сегмент и без развоја ИТ не може да се развије ни један други сегмент, укључујући пољопривреду

"ИТ је нашао своје место у свим гранама домаће привреде", казао је Јовановић. 

Током трибине на тему “Улагање у будућност Србије кроз знање”, која је одржана у Дому омладине, говорило се о ИТ технологијама и развојном путу старт-апова у Београду.

Реч је била о томе на који начин да се дође до субвенционисања ИТ идеја, кредитирања иновација и осталих програма подршке овом сектору како у Београду, тако и у целој Србији. Јовановић је подсетио да је дигитализација један од приоритета Владе Републике Србије, те да се она заснива на неколико стубова а то је реформа јавне управе, реформа система просвете, развој ИКТ сектора и развој инфраструктуре која је, како он истиче, неопходна за развој дигитализације. 

Он је истакао да Влада Србије ради на промени окружења, замени школских креда и табли таблетима и дигиталним удзбеницима, како бисмо, како каже, задржали младе, који би улагали у себе и будућност своје државе. 

Такође је говорио о активностима преквалификације које спроводи Влада Републике Србије, а на којима заинтересовани могу да се квалификују кроз релативно кратке курсеве од шест до девет месеци и да стекну ИТ знања како би постали ИТ јуниор експерти. 

“Преко 35 одсто њих који је учествовало на овим преквалификацијама већ је нашло посао у ИТ сектору”, закључио је Јовановић. 

Члан градског већа Драгомир Петронијевић је истакао је влада улаже у ИТ сектор и модерне технологије пре свега с циљем да се олакша живот грађанима. “Циљ је да се бирократија смањује и да се мање иде на шалтере. Наши најмлађи треба да искористе своја знања и кроз финансијску подршку државе креирају себи нова радна места. У научно технолошком парку само две фирме су ове године зарадиле 20 милиона евра, док у прошлој 16,4 милиона евра”, прецизирао је Петронијевић за Танјуг. 

Никола Крстић из стартуп предузећа у Научно технолошком парку у Београду каже да су Технолошки парк у Београду и финансијска помоћ града Београда били прекретница у развоју његовог бизниса. 

“Технолошки парк је право место за иновативне бизнисе, док производ ''рукавица за слепе'', коју припремамо и која је у финалној фази, не постоји у свету и управо зато сада радимо на заштиту овог патента”, истиче Крстић у изјави Танјугу. 

Петронијевић је иначе најавио такмичење за „Најбољу женску иновациону идеју“ чији је наградни фонд у вредности од пет милиона динара.

Овај конкурс ће, како је рекао Танјугу, бити отворен од понедељка, а услови за аплицирање ће бити доступни на сајту града Београда. 

Такође заинтересовани за улагања, кредите и субвенције у ИТ сектору и иновационим технологијама могу да прате обуке „Знањем до циља“, као и отворене конкурсе на сајту знањемдоциља.рс.

EUR/RSD 117.9693
Најновије вести