Инфективна добила скенер од Фондације Новак Ђоковић

БЕОГРАД: У Клиници за инфективне болести КЦС данас је пуштен у рад ЦТ апарат, који ће помоћи бржој дијагностици ковид пацијената.
donacija_djokovich1
Фото: Танјуг (Видео)

Апарат је донација Фондације "Новак Ђоковић". Наш прослављени тенисер помогао је српско здравство током епидемије вируса короне са милион евра, а набавка скенера остварена је у оквиру те донације.

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић каже да је апарат неопходан Клиници за саконевну рутинску дијагностику, а да у току епидемије вируса корона представља један од кључних алата за успешну дијагностику.

"До сада је дијагностика ковид болесника обављана тако што смо их транспортовали до ЦТ јединице на Клиници за неурохирургију и враћали назад, што је компликовало процедуру. Захваљујући донацији од данас сви пацијенти који имају потребе за ЦТ дијагностиком ће бити дијагностиковани у овом простору", рекао је Стевановић.

Он је нагласио да ће се док траје епидемија вируса корона на скенеру радити дијагностика за пацијенте са ковидом, а да ће се након тога укључити у систем дијагностике целог Клиничког центра Србије, сходно потребама.

"Помоћ је дошла у правом тренутку и значајно ће поспешити дијагностику наших пацијената, њихово лечење и олакшати рад запосленима у нашој кући", навео је Стевановић.

Тренутно су у Клиници за инфективне болести, која функционише као ковид болница, смештена 34 пацијента заражено вирусом корона. Ноћас је пристигло још болесника, али се за њих чекају резултати теста и потврда да су позитивни на вирус корона.

Директорка Фондације Јелена Ђоковић захвалила је здравственим радницима - лекарима, медицинским сестрама који су се ујединили у борби са вирусом корона у успели да спрече оно што се десило у појединим европским земљама попут Шпаније.

"Ми имамо добре људе и када је најтеже ми се највише ујединимо и најбоље резултате прикажемо", рекла је Јелена Ђоковић.

Када је кренула епидемија вируса корона Фондација "Новак Ђоковић" ступила је у контакт са представницима здравственог система Србије у жељи да набаве опрему која је најпотребнија.

"Скенер је био неопходан за добру дијагностику у Инфективној клиници. Међутим, машина као машина не значи ништа без људи који су добро раде и предани су послу", нагласила је она.

Фондацији "Новак Ђоковић" захвалио се и министар здравља Златибор Лончар, што су се сетили грађана и здравственог система Србије.

"Инфективна са овом донацијом има све што је неопходно да се уради целокупна дијагностика да пацијенти и особље са клинике не излазе. То је веома важно када имате инфекцију која се преноси капљично", рекао је он.

EUR/RSD 117.5934
Најновије вести