Иљушин слетео на нишки аеродром

НИШ: На нишки аеродром „Константин Велики“ вечерас је слетео авион-танкер „иљушин 76“ Министарства за цивилну заштиту, ванредне ситуације и уклањање последица елементарних непогода Руске Федерације који ће се од сутра укључити у гашење пожара на Старој планини.
Iljusin 76/Jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Руска летелица, носивости 42 тоне воде и са посадом од 12 чланова, која поседује високософистицирану опрему и техничке карактеристике за реаговање у неприступачним пределима и планинским гребенима, сутра ће извршити извиђање и дејствоваће на жариштима која су недоступна снагама које гасе пожаре са земље, саопштио је МУП.

Током данашњег дана на Старој планини на догашивању, праћењу опожарене површине, која има велику дужину фронта, а у циљу ликвидације пожара, ангажовано је 46 ватрогасаца-спасилаца Сектора за ванредне ситуације, 15 возила, четири хеликоптера Хеликоптерске јединице МУП-а са 14 чланова посаде и једним припадником Сектора за ванредне ситуације, као и четири „дромадера“ ЈАТ пољопривредне авијације, 30 припадника Жандармерије и осам радника шумских газдинстава.

Како се подсећа, због тоталне ликвидације пожара који је захватио Стару планину и у складу са најављеном временском прогнозом, Влада Републике Србије затражила је помоћ од Владе Руске Федерације за гашење пожара авионом-танкером „иљушин 76“.

Министарство за ванредне ситуације Русије саопштило је раније да је „иљушин 76" полетео ка Србијиу 20.00 сати по московском времену како би помогао у гашењу шумских пожара.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести