Гојковићева и остали председници скупштина апеловали на ЕП

БЕОГРАД: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић и остали председници и председавајући парламената Западног Балкана упутили су заједнички апел за помоћ региону у борби против пандемије корона вируса председници Европског парламента Урсули фон дер Лајен и председнику Европског парламента Давиду Сасолију, потврђено је Тањугу у Народној скупштини.
maja gojkovic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић
Поред Гојковићеве, апел су потписали и председници и председавајући скупштина Северне Македоније, Алабније, БиХ, Црне Горе и привремених институција у Приштини.
 
Како су навели, они заједничким апелом желе да укажу на тренутно врло неповољну и изазовну ситуацију у којој се налази и регион, у погледу заражених, али и недовољне опремљености здравствених система попут медицинске опреме и апарата који су неопходни за успешну превенцију, лечење и спречавање даљег ширења корона вируса.
 
Поручии су да је сада више него икада потребна солидарност, координирани приступ и заједночко деловање.
 
“Због тога апелујемо да Западни Балкан, који је увек јасно и недвосмислено истицао да припада европској породици, буде изузет из одлуке о рестрикцији извоза медицинске опреме из Европске уније како би, кроз пренос стечених искустава и набавку потребне опреме и медицинских средстава, постао део заједничког европског одговора у суочавању са пандемијом коронавируса”, наводи се у том писму.
 
Такође су замолили представнике ЕУ да размоте могућност укључивања региона Западног Балкана у ЕУ+ шему дозволе извоза, да омогуће региону да, уколико то оцени потребним, приступи Споразуму о заједничким набавкама медицинских противмера.
 
Истовремено и да размотре могућност да се региону Западног Балкана омогући преусмеравање неутрошених средстава из Инструмента за претприступну помоћ (ИПА ИИ) за борбу против пандемије, као и кориштење свих других средстава из различитих фондова Европске уније који стоје на располагању за ову сврху.
 
Председници и председавајући парлаемната су поздравили сваку врсту помоћи коју је Европска унија спремна ставити на располагање региону Западног Балкана.
 
“Уверени смо да ће овај апел имати позитиван исход, јер ми на простору Западног Балкана, односно Југоисточне Европе, искрено верујемо у европску солидарност и нашу заједничку европску будућност”, закључено је у писму евопрским функционерима.
EUR/RSD 117.5792
Најновије вести